Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien, 17. decembrī, piekrastē Jūrkalnē aculiecinieki pamanījuši nesprāgušu munīciju. Aizsardzības ministrijas speciālisti svētdien, 18. decembrī torpēdu apsekoja un secināja, ka tā nav sprādzienbīstama.

Kā portālam "Delfi" pauž Aizsardzības ministrijas pārstāve, kapteine Mairita Senkevicina, pie Jūrkalnes izskalota Otrā pasaules kara laika Vācijas armijas torpēdas daļa. Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas speciālisti no Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku flotiles, apskatot torpēdu klātienē, secinājuši, ka tā ir droša, nav sprādzienbīstma. Torpēdai iztrūkst kaujas daļas, kā arī tukša ir degvielas sekcija.

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Ap 600 kilogramus smago, piecus metrus garo un 53 centimetrus diametrā lielo torpēdu pārvietoja dziļāk pludmalē, lai to atkārtoti neieskalotu jūrā," informē Senkevicina. Speciālisti sākotnēji nolēma atradumu atstāt turpat pludmalē, jo atrašanās vietas īpatnības liedza iespēju tai piekļūt ar transportu un evakuēt.

Kā norāda Senkevica, tad trešdien, 21. decembrī, Jūrkalnes pagasts paziņoja, ka torpēdu vēlas paturēt savā īpašumā. Jūras spēku vadība pieņēma lēmumu to neevakuēt.

Ūdenslīdēju komandas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas ūdenslīdējiem biežāk sastopamā munīcija izsaukumos ir dažāda izmēra artilērijas lādiņi, kā arī torpēdu sekcijas un aviācijas bumbas, kas tiek izraktas, veicot ostu padziļināšanu vai piestātņu rekonstrukcijas darbus, informē Aizsardzības ministrijā.

Biežāk sastopamā munīcija militārās mācībās un operācijās ir enkurmīnas un gruntsmīnas.

Aizsardzības ministrija informē, ka Jūras spēku flotiles Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda vidēji mēnesī veic divus līdz trīs nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas darbus, kur iekļauti izsaukumi, vietējas un starptautiskas militāras mācības vai operācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!