Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizvadītajā nedēļas nogalē pie Līču skolas starp Mazsalacu un Salacu dokumentēti lāča pēdu nospiedumi, portālam "Delfi" ziņo lasītājs Jorens. Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā (LVMI) "Silava" vērojumu apstiprina, norādot, ka minētajā apkaimē pavasarī brūnais zīdītājs sastapts arī iepriekš.

"Teritorijā ap Salacu un Mazsalacu, kurā iekļaujas šajā nedēļas nogalē novērotās lāča pēdas, aizvadītajos divos gados veiktajā monitoringā aprīlī un maijā konstatēta lāču klātbūtne. Tāpat ir saņemti ziņojumi par nejaušiem novērojumiem," stāsta "Silavas" vadošā pētniece Guna Bagrade.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Aizvadītajā gadā īstenotajā pēdu uzskaitē Ziemeļu purvos, kuri atrodas netālu no Igaunijas robežas, lāča klātbūtne atklāta četrās vietās.

"Salīdzinot visu novērojumu datumus un ģeogrāfisko izvietojumu, kā arī ņemot vērā lāču pārvietošanās paradumus un attālumus, jāsecina, ka no 2016. gada marta vidus līdz jūnija vidum Latvijā uzturējušies vismaz desmit gan jauni, gan pieauguši lāči," teic Bagrade. Pētniece arī norāda, ka Latvijas austrumu daļu, kurā ietilpst Vidzeme, Latgale un Sēlija, var uzskatīt par daļu no brūno lāču Baltijas populācijas pamatareāla.

Kopumā iepriekšējos divos gados "Silava" īstenojusi brūnā lāča monitoringu piecās "Natura 2000" teritorijās un to tiešā apkārtnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!