Foto: DELFI Aculiecinieks
Naktī no otrdienas uz trešdienu Rojā brāzmainais vējš nolauza pie ciema kultūras centra izvietoto egli, kā arī sarāva rotājumu lampiņas. Brāzmu dēļ bez elektrības palikusi arī daļa mājsaimniecību, portāls "Delfi" uzzināja Rojas pašvaldībā.

Šī neesot pirmā reize, kad stiprs ziemas vējš ciemā salauzis pie kultūras centra izvietoto svētku egli, stāsta Rojas pašvaldības izpilddirektors Jānis Pūce. Pašvaldība jau tuvākajā laikā cer sagādāt celtni un egli uzsliet atpakaļ.

"Nav tik traki. Mākslīgi stutētām eglēm nav saknes, vējš to loka, loka un tur, kur kāts ir resnāks, apakšgalā parasti nolauž," stāsta Pūce. Viņš lēš, ka vēja ātrums Rojā otrdien naktī varēja sasniegt pat 25 metrus sekundē. Viņaprāt, arī svētku rotājumiem – lampiņām – neatgriezeniski bojājumi nav nodarīti.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Daļa Rojas mājsaimniecību palikusi bez elektrības. Pašvaldība tuvākajā laikā plāno apsekot teritoriju, lai noskaidrotu vēja nodarītos bojājumus.

Saistībā ar aizvadītajā diennaktī esošo lielo vēju ugunsdzēsēji saņēma 12 izsaukumus – lielākoties glābēju palīdzība bijusi nepieciešama, lai aizvāktu pār ceļa braucamajām daļām aizlūzušus kokus. Visvairāk izsaukumu saņemts no Rīgas reģiona.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka otrdienas priekšpusdienā rietumu, ziemeļrietumu vējš Latvijas piekrastē brāzmās pastiprināsies līdz 20-22 metriem sekundē. Jūras piekrastē vēja brāzmas sasniegs pat 25 metrus sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Kurzemē spēkā bija oranžais brīdinājums, kas nozīmē, ka laika apstākļi kļūst bīstami un var tikt radīti postījumi un zaudējumi.

Ja arī tavā pilsētā, ciemā vai pagastā stiprais vējš nodarījis postījumus, ziņo par to "Delfi Aculieciniekam", rakstot uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!