Foto: DELFI Aculiecinieks
Izbraucot no Jelgavas, uz Svētes upes jau vairākas dienas par spīti siltajiem laika apstākļiem atrodas zemledus makšķernieki, novēroja portāla "Delfi" lasītājs Edijs.

"Zvanīju vairākas dienas pēc kārtas Jelgavas pašvaldībai, pateica, ka Jelgavā nav ierobežojumu atrasties uz ūdenstilpēm," skaidro lasītājs. "Tiešām jānoslīkst kādam cilvēkam, lai policija sāktu rīkoties?"

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas pārstāve Sandra Reksce, Jelgavā šobrīd vēl nav pieņemti saistošie noteikumi, kuros definēts laika posms, kad uz ledus atrasties ir bīstami, tie ir izstrādes stadijā.

Reksce atgādina, ka, "lai mazinātu riskus, valdība decembrī atbalstīja grozījumus normatīvajos aktos, kas dod pašvaldībām tiesības noteikt aizliegumu atrasties uz tās administratīvajā teritorijā esošās iekšzemes publiskās ūdenstilpes ledus un tās administratīvajai teritorijai pieguļošās jūras piekrastes ūdenstilpes ledus".

Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas pārstāve piebilst, ka noteikumus būtu nepieciešams arī iekļaut normu, ka uz ledus drīkst atrasties tikai ar glābšanas vesti: "Tas vistiešākajā mērā attiecināms uz zemledus makšķerniekiem, kuri ir vispārgalvīgākie un visvairāk riskē, par drošu saucot arī visai plānu ledu un kāpjot uz tā."

Šoziem preventīvas pārrunas par atrašanos uz ledus pašvaldības policija ir veikusi ar deviņiem nepilngadīgajiem vecumā no 10 līdz 15 gadiem.

Tāpat preventīvas pārrunas tiek veiktas arī ar zemledus makšķerniekiem, reaģējot uz visu operatīvās vadības nodaļā saņemto informāciju. Tāpat pašvaldības policija pārbauda viņu identitāti.

"Līdz šim daļa zemledus makšķernieki neapzinās risku atrazdamies uz ledus, savukārt citi aizrādījumus vienkārši ignorē," skaidro Reksce.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!