Foto: DELFI Aculiecinieks
Mums raksta kāds Alūksnes iedzīvotājs:

"Tempļa kalns Alūksnē ir valsts aizsargājams kultūras piemineklis! Sens latgaļu pilskalns un senpilsētas vieta. Divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados Tempļa kalnā sākās tūrisma objektu celtniecība. Viens no tiem bija gaisa tilts pāri gravai, kam dots Saules tilta vārds. To atjaunoja 1995. gadā. Blakus rotondai pirmās Latvijas brīvvalsts laikā uzbūvēja mūzikas paviljonu ar griestu un sienu gleznojumu nacionālā romantisma stilā, taču tieši šīs simbolikas dēļ 20. gadsimta sešdesmitajos gados padomju vara paviljonu nojauca.

Tempļa kalna apkārtne ir piemērota tūristiem un atpūtniekiem. No kalna virsotnes paveras plašs skats uz Alūksnes ezeru un muižas parku, kā arī Pilssalu. Tempļa kalna pakājē izveidotas ugunskura un atpūtas vietas. Te vijas arī viens no Ezertakas posmiem.

Ko mēs novērojam šodien?

Š.g. 22. janvārī Tempļakalna nogāzē Alūksnē notika snovborda pasākums. Pasākuma rīkošanu atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība. Tika uzstādītas koka konstrukcijas, kuras izmantoja pasākumā kā tramplīnus. Tagad ir marta beigas un tās koka konstrukcijas ir salauztas, dēļi ar naglām ir izmētāti pa kalnu, vienas konstrukcijas daļa atrodas uz ezera ledus. Uz kalnu iet bērni braukāties ar slēpēm un ragavām. Kurš būs atbildīgs par traumām, kuras radīsies šīs salauztās un izmētātās konstrukcijas dēļ? Kāds patīkams skats ir iebraucējiem un tūristiem, kuri atbrauca nobildēt vēsturisku vietu? Ja arī rīko šāda veida sacensības, kāpēc nevar novākt šo izgāztuvi nākamajā dienā?

Vai tiešām likumdošana neparedz šīs vēsturiskās aizsargājamās teritorijas aizsargāšanu? Kāpēc netiek sodīti organizētāji, kāpēc izsniedz atļauju rīkot šāda veida sacensības uz Valsts aizsargājamās kultūras pieminekļa vietas? Vai tad mūsdienās vairs nav jāciena tā vēsture ko mums ir atstājuši senči?"

Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par DELFI Aculiecinieka autoru. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!