Foto: DELFI Aculiecinieks
Kāds portāla "Delfi" lasītājs, autovadītājs par iebraukšanu Jūrmalā šīs vasaras sezonas laikā bez caurlaides saņēmis uzreiz 19 soda kvītis. Par pārkāpumiem viņam kopumā jāsamaksā 950 eiro, vēsta portāls "rus.delfi.lv".

Iebraukšana par maksu Jūrmalā ir spēkā no 1. aprīļa līdz 30. septembrim. Iebraukšana pilsētā maksā divus eiro. No šī gada caurlaide jāpērk arī motociklistiem. Par caurlaidēm iekasētos līdzekļus pašvaldība ieskaita kopējā pilsētas budžetā un tērē tūrisma attīstīšanai, vides sakārtošanai, kultūras pieminekļu saglabāšanai, kā arī sabiedriskās kārtības uzturēšanai.

Jūrmalas domē stāsta, ka šogad ieviesta stingrāka iebraukšanas maksas kontrole. Policistiem viņu darbā, sekojot līdzi tam, lai kārtību ievērotu, palīdz arī tehnika. Pie iebraukšanas Jūrmalā virs šosejas uzstādītas speciālas fotokameras, kuras fiksē Jūrmalā iebraucošo automobiļu numurus. Iegūtos datus pašvaldība vēlāk salīdzina ar datu bāzi, kurā apkopota informācija par izsniegtajām ilgtermiņa caurlaidēm, kā arī tām caurlaidēm, kuras iegādātas, izmantojot SIA "Mobilly" vai SIA "Rīgas karte" pakalpojumus. Tādējādi pašvaldības policija var iegūt informāciju par tām automašīnām, kuras pilsētā iebraukušas bez caurlaides, par caurlaižu iegādes uzraudzīšanas principiem teic Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite.

Savukārt vienreizējo caurlaižu iegādi kases aparātos pie iebraukšanas Jūrmalā, tāpat kā iepriekš, kontrolē policisti.

Par iebraukšanu Jūrmalā bez caurlaides paredzēts sods 50 eiro apmērā. Administratīvā lieta par pārkāpumu var tikt sākta sešu mēnešu laikā pēc pārkāpuma izdarīšanas.

"Konstatējot pārkāpumu, automašīnas īpašniekam vai turētājam tiek sūtīts aicinājums ierasties pašvaldības policijā. Ja cilvēks neierodas, tad protokolu (konkrētajā gadījumā – protokolus) noformē bez viņa klātbūtnes. Ja cilvēkam uzreiz ir vairāki pārkāpumi, bet viņš neierodas uz protokolu noformēšanu, tad vienlaikus nosūta visus noformētos protokolus par konkrēto pārkāpumu," skaidro Leite.

Lai arī administratīvo pārkāpumu kodekss paredz daļēju atbrīvošanu no soda maksāšanas par vienu pārkāpumu reizi gadā, par konkrēto gadījumu Leite teic, ka tas iespējams gadījumos, ja cilvēks ierodas policijas iecirknī. "Daļēja atbrīvošana no soda nomaksas nevar būt piemērojama tādā gadījumā, ja cilvēks neierodas policijā. Cilvēkam ir jāierodas uz protokola noformēšanu, kā arī ir jāizpilda vēl citi normatīvajos aktos noteikti ierobežojumi," norāda Jūrmalas domes pārstāve.

Patlaban, iebraucot Jūrmalā, pavisam izvietoti 13 kases aparāti. Dažos no tiem, iegādājoties vienreizējo caurlaidi, sistēma pieprasa norādīt automašīnas numuru. Nākotnē automašīnas numuru vajadzēs ievadīt pilnīgi visos kases aparātos. Tāpat plānots pie policijas posteņa uzstādīt fotokameras, kuras līdz ar virs šosejas izvietotajām, fotografēs automašīnu numurus. Šādi jaunievedumi ļaušot efektīvāk pārbaudīt, vai vadītājs patiešām nopircis vienreizējo iebraukšanas caurlaidi.

Jūrmalas domes nākotnē plāno pilnībā automatizēt caurlaižu iegādes procesu, kas ļaus atvieglot policijas darbu, kā arī daudz efektīvāk ķert pārkāpējus, domes ieceres ieskicēja Leite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!