Foto: DELFI Aculiecinieks
Pirmdien, 2. janvārī, Jūrmalciema pludmalē uzliesmojusī viela varētu būt baltais fosfors, apliecina Latvijas universitātes profesors. Savukārt vides sargi aicina iedzīvotājus uzmanīties no saskarsmes ar bīstamo vielu.

Kā liecina ieraksts sociālajā tīklā "Facebook", baltais fosfors pamanīts pirmdien. Ieraksta autore aicina cilvēkus būt uzmanīgiem: "Cilvēki, uzmanieties, jūrmalā ir izskalots fosfors. Mūs paglāba cimdi." Ar "Facebook" ierakstu dalījuši ap 5000 cilvēku. Ziņu pārpubilcējuši arī interneta portāli.

Vielu pirmais Jūrmalciema pludmalē pamanīja jaunietes tētis, viņa pastāstīja portālam "Delfi". Tas bijis dūres lieluma pikucis – matēts, duļķains, tumši sarkanā krāsā un aplipis ar smilti, ļoti līdzīgs dzintaram, stāsta jauniete.

"Kad tētis tam viegli uzsita ar nūjošanas nūjas galu, viela izšļācās un uzliesmoja, izlija pa smiltīm. Tajā brīdī bija šoks, jo jūrmalā ko tādu redzējām pirmo reizi," stāsta jauniete.

Latvijas Universitātes Fizikālās ķīmijas katedras vadītājs Andris Actiņš, aplūkojot fotogrāfijas un iepazīstoties ar aprakstu, secina, ka visdrīzāk jaunietei un viņas tēvam nācies saskarties ar balto fosforu.

Pie tam viela izskalota apvidū, kur kopš 1989. gada regulāri vētrā un stiprā vējā jūra izmet fosforu, ko jūrā saspridzināja armija. Kopumā Nīcas un Rucavas novada apkaimē jūrā izkaisītas ap trīs tonnām fosfora, pauž Actiņš.

Viņaprāt, Jūrmalciemā atrastā viela forsforam atbilst gan pēc krāsas, gan uzvedības. Nonākot vidē ārpus ūdens, baltais fosfors var uzliesmot dažādos veidos, gan sakarstot, gan arī saskaroties ar kādu priekšmetu.

"Visprecīzāk vielu gan var noteikt, ja paraugu atved uz LU Fizikālās ķīmijas laboratoriju. Laboratoriskajiem izmeklējumiem šādā gadījumā der arī ar smiltīm sajaukusies viela," teic Actiņš.

Valsts vides dienestā pauž, ka, balstoties vien uz attēliem un aprakstu, ir ārkārtīgi grūti noteikt, ar ko tieši cilvēki Jūrmalciema pludmalē saskārušies.

Tāpēc vides sargi ļoti aicina iedzīvotājus, kuri pamanījuši nezināmas izcelsmes vielas, vispirms informēt par to Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kā arī pašvaldību. Tas ļaus iespējami ātrāk novērst apdraudējumu cilvēku veselībai un videi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!