Foto: DELFI Aculiecinieks
Šī ir atklāta vēstule sabiedrībai par Valmieras pašvaldības lēmuma par koku izciršanu Jāņa Daliņa stadionā apstrīdēšanu tiesā.

Sabiedriskā apspriešana nav vērtējama kā formalitāte, bet gan kā būtisks elements. Satversmē ir noteikta tiesību uz labvēlīgu vidi aizsardzība. Sabiedrībai ir tiesības saņemt vides informāciju un vides kvalitātes saglabāšanas nolūkos piedalīties sabiedriskajā apspriešanā. Šīs procedūras ar attiecīgā lēmuma par koku nociršanu pieņemšanu nav ievērotas Valmieras pilsētas pašvaldībā, kā rezultātā ir noticis būtisks tiesību aizskārums.

Sabiedriskās apspriešanas neesamība ir uzskatāma par būtisku tiesisko normu neievērošanu un demokrātijas principu ignorēšanu, jo nav nodrošinātas sabiedrības tiesības līdzdarboties ar vidi saistītu lēmumu pieņemšanā, ko nosaka Latvijas Republikai saistošā Orhūsas konvencija. Tikai sabiedriskās apspriešanas rezultātā būtu iespējams uzzināt un izvērtēt sabiedrības, Jāņa Daliņa stadiona darbinieku, sportistu un tuvējo māju iedzīvotāju viedokli, kas ir būtisks, ņemot vērā, ka koku izciršana tika pamatota ar potenciālajiem draudiem J.Daliņa stadiona apmeklētāju un sportistu drošībai. Turklāt, attiecīgo koku nociršana stadionā nevar tikt vērtēta atrauti no šo koku kultūrvēsturiskās nozīmes un sabiedrības vērtējuma. Tas nozīmē, ka sabiedriskā apspriešana būtu ne tikai nodrošinājusi sabiedrības līdzdalību, bet arī piedāvātu plašāku informāciju par attiecīgo koku nociršanas lietderību.

Valmieras pilsētas pašvaldības Koku novērtēšanas komisijas lēmumā nav izvērtēti skartās sabiedrības apsvērumi attiecībā uz plānoto koku ciršanu. Valmieras pilsētas pašvaldība nav ievērojusi Administratīvā procesa likumdošanas nostiprināto tiesiskuma principu rīkot publisko apspriešanu saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” noteikumiem. Uz iepriekš minētajiem pārkāpumiem norādījusi arī Latvijas Republikas Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrija. Mēs uzskatām, ka ņemot vērā šos apsvērumus, Valmieras pilsētas pašvaldības lēmums un rīcība ir bijusi klajā pretrunā ar tiesiskuma izpratni un atklātību. Mēs uzskatām, ka tā ir bijusi necieņa pret iepriekšējās paaudzes atstāto mantojumu un ciniska rīcība pret sabiedrību, ņemot vērā arī to, ka koku ciršanas process tika realizēts agrā Lieldienu rītā, zinot, ka daudzi pilsētnieki ir devušies izbraukumā jeb svin kluso nedēļu. Barbariskā veidā ar Valmieras pašvaldības amatpersonu rīkojumu notika neaprakstāms vandalisms Latvijas nacionālajā sporta bāzē Jāņa Daliņa stadionā un no vides viedokļa tika iznīcināta Latvijas labākā vieglatlētikas bāze. Mēs nevaram samierināties ar šo faktu un nekad to nevarēsim pieņemt, tāpēc mēs paziņojam visai Latvijas sabiedrībai, sporta un inteliģences pārstāvjiem, visiem mūsu atbalstītājiem Latvijā un ārvalstīs, kas jau iepriekš ir pauduši savu sašutumu par notikušo Jāņa Daliņa stadionā. Šodien 05. novembrī leģendārā soļotāja Jāņa Daliņa 106. dzimšanas dienā mēs vēršamies tiesā ar prasību atcelt nelikumīgo lēmumu un līdz ar to saukt pie atbildības Valmieras pašvaldības amatpersonas, kuras pieņēmušas neatgriezenisku lēmumu par koku izciršanu Jāņa Daliņa stadionā bez sabiedrības vērtējuma un neievērojot sabiedrības tiesības paust savu viedokli.

1.Haralds Bruņinieks
2.Andis Sedlenieks
3.Ineta Kļaviņa
4.Dainis Saulītis
5.Aigars Zariņš
6.Guntis Karps
7.Artūrs Rundēlis
8.Dace Amona
9.Andrejs Saukants
10.Viktors Dancis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!