22. martā Ventspils Amatu mājā atklāja tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes gobelēnu izstādi.

Pēdējā laikā māksliniece guvusi lielu atpazīstamību, pateicoties tekstilam no dzintara diega. Pagājušā gada decembrī Romā, Etrusku muzejā, Baltijas dzintaram veltītās nedēļas ietvaros Latviju pārstāvēja Ivetas Vecenānes darbi, kas radīti no dzintara diega. Šobrīd māksliniece strādā ar dzintara diegu, ko, izmantojot mūsdienu augstās tehnoloģijas, ir radījusi RTU zinātniece Dr. Inga Lašenko.

Pašlaik Romas izstāde ir skatāma Kijevā, Sofijas katedrālē.

Amatu mājā skatāmi mākslinieces gobelēni, to skices, gleznojumi uz zīda un tekstildizaina rotas. Šāda kolekcija Latvijā izstādīta pirmo reizi.

Izstādes atklāšanas pasākumā māksliniece klātesošajiem pastāstīja par dzintara diega iegūšanas procesu, kā arī parādīja praktiskus tekstila izstrādājumus, kuros izmantots dzintara diegs. Viesi varēja ne tikai aptaustīt izstrādājumus, bet arī pārbaudīt to elastību un izturību. Amatu mājas zāļu sieva Līga Reitere viesiem pastāstīja par dzintara labvēlīgo un atjaunojošo iedarbību uz cilvēka organismu. Katrs klātesošais varēja ieberzēt rokas un seju ar dzintara putekļiem no Līgas krājumiem, lai pārliecinātos par tā iedarbību uz ādu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!