"Lūk, tik iespaidīgā ātrumā tagad iespējams pagriezt šo 600 tonnu smago Irbenes lielākā - 32 metru radioteleskopa antenas iekārtu," raksta portāla "Delfi" lasītājs Artūrs.

"Agrāk pagriezt par vienu grādu varēja sešās sekundēs, tagad par 2,5 grādiem - nieka vienā sekundē," ar savām zināšanām dalās Artūrs.

Piektdien Irbenē esošajā Starptautiskajā radioastronomijas centrā noslēdzās apjomīgais, vairāk nekā 7,6 miljonus eiro vērtais abu radioteleskopu - 32 metru un 16 metru diametra - antenu modernizācijas un renovācijas projekts.

"Jau pēc pāris mēnešiem zinātnieki beidzot varēs kļūt par pilnvērtīgiem Eiropas kosmiskās pētniecības, tehnoloģiju un pakalpojumu nozares dalībniekiem, iesaistoties virknē specifisku projektu. Piemēram, 32 metru antena tiks pielietota starpzvaigžņu vides objektu novērojumos, Saules radionovērojumos, asteroīdu un zemei tuvo mākslīgo ķermeņu, tajā skaitā kosmisko atlūzu radiolokācijā, sevišķi lielas bāzes interferometrijas novērojumos – novērojot objektus ārpus Saules sistēmas," sajūsmināts ir portāla lasītājs.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!