Aptuveni pirms nedēļas lauku mājas palīgēkā Talsu apkaimē nofilmēts, kā irši rosās pūznī, to būvējot. Sevišķa aktivitāte esot novērojama vakaros, ziņo Aigars. Pastiprinātu aktivitāti pūznī entomologs Jānis Dreimanis saista ar pirmsziemas guļas iršiem raksturīgo "haosu".

Pūžņi izveidoti lauku mājas palīgēkas jumta korē. Jaunais pūznis izveidots blakus iepriekšējam. "Iepriekšējais pūznis aktīvs bija pirms kādiem astoņiem gadiem. Katrs no tiem ir apmēram cilvēka galvas lielumā," klāsta māju saimnieks Aigars. Viņaprāt, iršu uzvedībā interesantākais, ka celulozi būvniecībai tie ņem no pie mājas novietota ozolkoka bluķa vienas vietas.

Latvijas Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis pieļauj, ka irši jeb sirseņi nevis būvē jaunu pūzni, bet drīzāk koksni izmantojuši lai to nostiprinātu.

"Šogad pūznī, iespējams, "haoss" sācies ātrāk nekā citus gadus, jo ir bijusi silta vasara. Auglīgā mātīte, kas visu gadu dējusi olas un veidojusi pūzni, drīz mirs, arī pūznis ies bojā," teic Dreimanis. "Haoss" pūznī rodas, jo augusta beigās, septembra sākumā attīstās auglīgie tēviņi un auglīgās darba lapseņu mātītes. Šīs mātītes, kā arī to dētās olas citas darba lapsenes (neapaugļotās) cenšas iznīdēt vai vienkārši tās neaprūpē, jo atpazīst – nav mātes dējums, skaidro Dreimanis.

Viņš arī norāda, ka veiksmīgai pārziemošanai auglīgās mātītes patveras pūznim tuvumā esošās dēļu spraugās, malkā, jumtā. Nomirstot mātei, kas pūzni veidoja pavasarī, pūznī oktobra beigās, novembra sākumā ir tikai mirušas lapsenes, neattīstījušies kāpuri, dažādi sirseņu atkritumi un parazīti.

Lai arī sirseņi, kā liecina aculiecinieka video, nav agresīvi noskaņoti un acīmredzot cilvēks ar tiem spējis sadzīvot, pūzni var noņemt sākot ar novembri, bet drošāk ir ziemā, teic Dreimanis.

Savukārt vērtējot sirseņu pūžņa izmēru, speciālists atzīst, ka tas drīzāk ir vidēja izmēra pūznis.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!