Jūrmalas pludmalē 20. aprīlī novērotas Sāmsalas dižpīles, portālam "Delfi" ziņo lasītāja Larisa.

"Putnu pāris mierīgi barojās ūdenszālēs pašā jūras krastā. Tie ir gājptuni ar raksturīgām spalvām baltā, rudā, pelēkā un melnā krāsā," zināmo par pīlēm klāsta Larisa, piebilstot, ka Latvijā šīs pīles ir visai reti sastopamas.

Putnu vērotājs Kaspars Funts, kā arī Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko apstiprina, ka Larisa patiesi jūras viļņos dokumentējusi Sāmsalas dižpīli.

Funts lēš, ka Sāmsalas dižpīles patlaban caurceļo, tamdēļ Latvijas piekrastē sastopamas daudzviet. Neliels skaits pīļu piekrastē ligzdo. Savukārt Dabas muzeja ornitologs Boiko ziņo, ka dižpīles Latvijā šogad pirmo reizi redzētas jau 10. martā. Ligzdo vienīgi Rīgas jūras līča krastos un tikai atsevišķos gadījumos līdz trīs kilometriem iekšzemē.

"Novērojums Jūrmalā nav nekas īpašs, kaut arī suga nav ļoti bieži sastopama. Latvijā ligdzo līdz 100 pāriem," skaidro Boiko.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!