Foto: DELFI Aculiecinieks

Saistībā ar 10. augustā notikušo "Mega cirks" izrādi Liepājā, kuras laikā zebras traucās skatītāju pūlī, Liepājas pilsētas pašvaldība pauž, ka par notikušo atbildība jāuzņemas pasākuma organizatoriem, portālu "Delfi" informēja pašvaldības pārstāvji.

"Liepājas pilsētas pašvaldība šogad 27. jūlijā izdevusi atļauju publisku izklaides un svētku pasākumu rīkošanai. Tajā norādīts, ka savvaļas sugas dzīvnieku kā atrakcijas dzīvnieku izmantošana publiski ir aizliegta," portālam "Delfi" teic Liepājas domes sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītāja Zita Lazdāne. Saskaņā ar viņas sacīto pašvaldība, izsniedzot atļauju "Mega cirks" organizatoriem SIA "Silver Show Management", ir informējusi par savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu, kā arī paļāvusies, ka organizators to ievēros.

Atsaucoties uz likumu, Lazdāne arī norāda, ka pasākuma laikā par drošību ir atbildīgs organizators. Savukārt kontroli pār savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests.

"Tāpat Liepājas pašvaldība ir saņēmusi informācija, ka materiāli par šo notikumu ir nodoti tālāk uzraugošajām iestādēm – Valsts policijai un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistiem – izskatīšanai," pauda pašvaldības pārstāve.

Valsts policijā portālam "Delfi" noliedz, ka būtu saņemta jebkāda informācija par cirka izrādi 10. augustā un tur notikušo incidentu ar zebrām.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 10. augustā ceļojošā cirka "Mega cirks" izrādes laikā zebras nepakļāvās pavēlēm un ieskrēja skatītāju rindās.

Pārtikas un veterinārais dienests, vērtējot notikušo, norādīja, ka pārkāpts likums par savvaļas dzīvnieku izmantošanu izrādēs aizliegumu. Savukārt par skatītāju drošību izrādes laikā, pirmkārt, atbildīgs ir rīkotājs, bet, otrkārt, pašvaldība, kuras teritorijā izrāde notiek, sacīja dienesta pārstāve Ilze Meistere.

Pirmkārt par to atbild izrādes rīkotājs un otrkārt – pašvaldība, kuras teritorijā notiek izrāde, jo pašvaldība arī dod atļauju izrādes rīkošanai un tās pienākums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību. Tādēļ varbūt ir jēga jautāt pašvaldībai, vai tā par šo incidentu ir informēta un vai plāno kaut kādā veidā reaģēt.

Šovasar SIA "Silver Show Management" rīkotās ceļojošā cirka "Mega cirks" izrādes PVD redzeslokā nonāca 18. jūlijā. Izrādē Dobelē toreiz atklāja, ka tiek izmantoti un izrādīti jūras lauvas. Par pārkāpumu uzņēmums saņēma administratīvo sodu – brīdinājumu.

Tomēr, kā klātienē novērojis PVD, arī 3. augustā Liepājā un 16. augustā Saldū "Mega cirks" savos uzvedumos iekļāva savvaļas dzīvniekus. Par gadījumu Liepājā sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā, informēja Meistere. Savukārt par gadījumu Saldū PVD pirmdien, 28. augustā, pieņēma lēmumu SIA "Silver Show Management" sodīt ar 850 eiro lielu naudas sodu par savvaļas dzīvnieku izmantošanas prasību pārkāpšanu.

"Efektīvākai cīņai pret savvaļas dzīvnieku izrādīšanu, PVD ir vērsies Latvijas Pašvaldību savienībā ar aicinājumu pašvaldībām rūpīgi izvērtēt SIA "Silver Show Management" iesniegumus. Dienests arī aicinājis kontrolēt, vai izrāžu organizators ievēro ar pašvaldību saskaņotās atļaujas nosacījumus," dienesta paveikto raksturo Meistere.

Dienesta darbiniekiem zināms, ka pēc atklātajiem pārkāpumiem izrādē Saldū Ādažos viena "Mega cirka" izrāde bija atcelta. Savukārt izrādēs Limbažos un Cēsīs dzīvniekus neizmantoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!