Foto: Mango

Tas nu ir par traku, teica mans kaķis, izdzirdējis kārtējos Eirodziesmas censoņus, un nošķaudījās TV kastes virzienā. Kādu laiciņu esam klusējuši, bet šogad atkal sanāksim un draugu pulkā un tukšosim glāzes uz to mūsu tautiešu veselību, kuri izmisīgi cenšas nokļūt Eiropas Popmūzikas Festivālā, kas šoreiz norisināsies Baku.

1. RŪTA DŪDUMA - My world
Salkans tekstiņš un melodija, salda dziedātāja, saldas piedziedātājas. Šādām dziedātājām ar šāda tipa dziesmiņām būtu jāpiedalās skolas skaistumkonkursos vai koru karos. Diemžēl visas godmaņa valdības sagrāvušas ne tikai plaukstošos Latvijas kolhozus un industriju, visās rūpnīcās ierīkojot lielveikalus, bet iznīcinājušas arī tādus jauno izpildītāju konkursus, kāds savulaik bija “Ko Tu proti?”. Nu rūtas dūdumas ir spiestas slīpēt savu meistarību uz mūsu rēķina - Nacionālajā eiro-atlasē.

2. SAMANTA TĪNE & DĀVIDS KALANDIJA - I want you back
Pat Laurim Reinikam pietika kauna, lai nepiedalītos Eirodziesmas pusfinālos ar 2 dziesmām. Samantīnes triks neizdevās, un finālā jāstartē ar vienu gabalu, kas tiek dziedāts kopā ar latviešu - gruzīnu kopproduktu D.K. Dziesma ir tik vāja, ka masīvā kampaņa tai nepalīdzēs - Dāvida K. virsotne Latvijas mūzikā paliks fakts, ka SestDienā viņu intervējis pats Uldis Rudaks. Nelīdzēs arī Samantas ķeršanās potenciālajiem balsotājiem pie olām - ne gozēšanās janvāra Playboy lappusēs un sexdziesmu tūre, ne uzstāšanās festivālā Erots 2012 pašā Eirodziesmas priekšvakarā nepaglābs no izgāšanās Lembergpilī.

3. PER - Disco Superfly
Vai šie mīkstpēdiņi maz zina, ko nozīmē mūsu paaudzei tik maģiskie burti DISCO? Itin visā pārcentušies - kustības, tērpi, frizūras, pat BPM ir par daudz. Donnai Summerei viņi nebūtu tiesīgi ateju iztīrīt. Village People parādītu šiem gailēniem īstu disko. Ne mazāk smieklīga par abiem puisēniem ir arī saceltā jezga, sak it kā PER gabals būtu plaģiātots no NY mīksto aprindās populārās grupas Scissor Sisters dziesmas “Filthy / Gorgeous”. Jebkuram disko ēras pazinējam ir vairāk kā skaidrs, ka plaģiātots ir, bet ne no Scissor Sisters. Slavenais “ūa, ūa”, ko PERiešie vairākkārt lieto savā dziesmā, zagts no Michael Zager Band 1978. gada A klases hīta “Let's all chant” (oriģinālu skat. šeit).

4. TRIĀNAS PARKS - Stars are my family
Nezinām, kā Tev, mūsu lasītāj, bet mums Latvijas nacionālā eirodziedātāju atlase ir krāšņāks un nozīmīgāks notikums par Lielo Eirovīziju. Tādu cilvēku dēļ, kā Rakovsku ģimene. Kurš gan spētu pārmest Agnesei, ka dziesmas ievadvārdi “stars are my family” skan tik apbrīnojami līdzīgi Steve Kakana “Raising My Family”. Pēc dažiem gadiem Rakovski varēs izdot Eirovīzijai veltītu albumu ar daudzajām “neveiksmīgajām” dziesmām no nacionālās atlases. Lāgā nesaprotot - kādēļ mēs tā nemīlam mūsu talantus, tomēr lūdzam - nebalsojiet par Triānas Parku! Mēs gribam redzēt viņus Eirodziesmā vēl un vēl.

5. PAULA DUKURE - Celebration
Dukuru ģimenes kārtējās muzikālās atvases uznāciens jācer ir saprotams vismaz ģimenei. Kādēļ meitene plaukuma gados jāpārģērbj par kustīgu torti? Uz kādu auditoriju “spēlē” Dukures viltus producenti? Neirovīzija nav AS “Staburadze” korporatīvā ballīte. Ar šādu dukurēšanos iekļūšana fināla desmitniekā ir cienījams panākums.

6. ANDRIS ĀBELĪTE - We can change the world
Klausoties un veroties Ābelītī, patiesi nenāk prātā nekas cits kā - change. We need change ((c) Baraks Huseins). Andri, pietiek izlikties par popdziedātāju - Tev izdodas pūst taurīti, ar to tad arī vajag nodarboties. Bet Eirodziesma lai paliek jaunajiem okartes skatuvju māksliniekiem un pārējo talantu fabriku subproduktiem. Tajā nav vietas Trompetes Pavēlniekam.

7. ANMARY - Beautiful song
Šeila un citi gudrinieki varētu paklusēt par Anmarijas kleitu - silikona pupus ieliek, lai tos izrādītu, nevis slēptu drānās. Lindas Amantovas (īstajā vārdā - Annmarija) dziesmas teksta autora Hobosu Ūdra mēginājums ielūkoties Eirovīzijas vēsturē (dziesmā ir stāsts par tālo 1980, kad Eirovīzijā uzvarēja īrs Johnny Logan) finālā varētu dot pāris punktus no šī gadsimta latviešu trimdas zemes - Īrijas, precīzāk īru pensionārēm - Džonija Logana astoņdesmito gadu grūpijām.

8. ELIZABETE ZAGORSKA - You are a star
Uzstāšanās Eirovīzijas tradīcijās - štrunts par dziesmu un tekstu (laipni lūgts ballītē, Kārli Streip!), dziedājumam uzspļaut. Ja atļautais skatuves dalībnieku sešinieks sastāv no ugunsdīdātājiem, tad dibenvokālistiem vietu nav. Ugunsmamma mēģina dziedāt pati, un pusfinālā darīja to gana atzīstami, vienlaikus vicinādamās ar liesmu puļķiem. Jābrīnās, ka šī sieviete uz skatuves neuzcepās kādā no daudzajām taupības krāsniņām. Kazi, viedā Ventspils VUGD lēmums nepieļaut Ventspils “Jūras vārtu” nosvilināšanu palīdzēs pašai Elizabetei - varēs pilnībā nodoties dziedāšanai.

9. MAD SHOW BOYS - Music thief
2008. gada Pirātu Vaišļu kāds no kolēģiem aplaidis ar “Eirovīzijā pabijušo sindromu”. Tas izpaužas tādejādi, ka cilvēciņš, nejaušības aiznests uz Lielo Eirovīziju, uzskata sevi par gana viedu, lai pārkostu cieto Eirovīzijas veiksmes riekstu. Vai producents un projekta runasvīrs Vaišļa 4 gadu laikā nespēja sameistarot kaut ko maķenīt oriģinālāku par savu “hi hi how, we will steal the show”? Lai gan, jāatzīst, ka pavadījums saista un anti-ACTA jeb tīmekļa izzagšanas tēma ir aktuāla - ja jau kāds uz Baku jāsūta, tad varam mēģināt iekarot Eiropas vidējo mājsaimnieci, dāvājot pirmatklājēja prieku, sak, šito dziesmu zinu, tas točno ir plaģiāts.

10. ROBERTS PETERSONS - She's a queen
Ko 17 gadīgs puisītis var zināt par sievietēm, karalienēm? Vai kāda ritas lasmanes tipa četrdesmitgadniece nav Tevi pavedusi, Robertiņ? Kādēļ puikam tiek atņemta bērnība, sūtot viņu uz Lielās skatuves, riskējot neatgriezeniski traumēt nenobriedušo psihi. Vai patiesi ir pamats baumām par Ventspils oligarhu roku darbu, ar apšaubāmas kvalitātes gabalu protežējot jauno cerību no Ventspils?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!