Foto: DELFI Aculiecinieks

''Kā fotogrāfs saņēmu uzaicināju piedalīties Haminas pilsētas, kas atrodas Somijas dienvidos, Somu - slāvu biedrības rīkotajā sadziedāšanās saietā.

Somi veicina visu biedrību pastāvēšanu. Tas palīdz integrēt, pēdējos desmit gados iebraukušos somu tautības cilvēkus no visas pasaules. Pēc Somu kara ar staļinistisko Krieviju daudzi somi, karēļi un ingermalanci nevarēja atgriezties savā etniskajā dzimtenē.

Saietā piedalījās, galvenokārt, vecāka gadu gājuma cilvēki.

Pēc dzelzs prieškara krišanas šāda iespēja radās. Ievērojams skaits somu un viņu pēcteči atgiežas no bijušās PSRS. Daudzi no viņiem vairs neprot somu valodu. Biedrības uzdevums ir palīdzēt viņiem integrēties dzimtenē.

Viena no somu tradīcijām ir sanākt kopā un dziedāt dziesmas. Tas notiek skolās, baznīcās dažādos svētkos. Šoreiz atbrauca Somijā pazīstamais trubadūrs Vladimirs Išķenko (Vladimir Ishchenko).

Dziesmas skan viņa pavadījumā. Protams, skan gandrīz visas pazīstamākās PSRS laika dziesmas, piemēram, "Katjuša", "Piemaskavas vakari", "Dzērves". Izbrīnu rada, ka gandrīz visas no tām ir tulkotas somu valodā.

Tad nāk kārta Raimonda Paula dziesmai "Miljons rožu", kas ir viena no pazīstamākajām Allas Pugačovas izpildītajām dziesmām.

Somi mīl Paula dziesmas. Kāds kafejnīcas paziņa, vienmēr, mani sveicinot, saka: "Hei Latvija, Raimond Paul!" Pie tam, smaids pa visu seju. Nācās viņam uzdāvināt disku ar Paula Ziemassvētku dziesmām. ''Tādas sērīgas,'' bija viņa vēlākais secinājums.

Pati dziesmu klausīšanās vieta ir unikāla - vecā Haminas muitas ēka. Tur izvietota Somijas slavenākā dīvaiņa Patu Patanena savāktā lietoto lietu kolekcija. To aprakstīt nevar. Hamina Tattoo laikā to apmeklē praktiski visu valstu pārstāvji. Te ir viesojušies Somijas prezidenti un Zviedrijas karalis. Daudzu nāciju ģenerāļi, pulkveži un vēstnieki, nemaz nerunājot par slavenu kuģu kapteiņiem. Šim cilvēkam pieder lielgabali, laivas, autobuss, smagie ložmatēji. Nemaz nerunājot par monētām, medaļām, mūzikas instrumentiem, pogām un karodziņiem. Tur ir arī mūsu valsts karogs, NBS orķestra fotogrāfijas un suvenīri.

Šeit ir laivas gan teju no akmens laikmeta, gan arī slavenā "Titānika" laika biedrs. Šī vēsturiskā kuģa pirmā stāvvieta bija Liepājas osta. Kuģa pirmais nosaukums bija "Libauskij". Pēc nokļūšanas Somijā tam bijuši vairāki nosaukumi. Viens no viņiem "Helsinki". Pašreizējā pardošanas cena viens miljons eiro. Ļoti ceru, ka kuģis nenokļūs Krievijā, bet savā pirmajā vēsturiskajā vietā - Liepājas ostā. Krievijas krīze uz to liek cerēt.

Uz šī kuģa dziedājuši arī Latvijas NBS orķestra vīri un sievas. Tajā skaitā no Liepājas pilsētas.

Dzīve turpinās. Šeit būs vēl krāšņaki, jautrāki un apmeklētāki svētki,'' pastāstīja portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!