Foto: DELFI Aculiecinieks
5. maijā Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā "Privātā mūzikas skola "BJMK Rokskola"" sadarbībā ar Latvijas klasiskās ģitārspēles skolotāju un ģitāristu asociāciju organizēja klasiskās ģitārspēles konkursa "Latvijas gada ģitārists 2013" finālu.

Pirmo reizi konkurss tika aizvadīts 2012. gadā Alsungā un tajā piedalījās tikai reģiona jaunieši. Šogad konkurss aptvēra visus Latvijas. Lai atlasītu finālistus tika rīkoti četri atlases konkursi visā Latvijā. No gandrīz 90 dalībniekiem tika atlasīti 32 finālisti, kuri arī cīnījās par Latvijas ģitārista titulu.

Dalībnieki bija sadalīti četrās vecuma grupās: A grupa – 2003. gadā dzimušie un jaunāki, B grupa – 2001. līdz 2002. gadā dzimušie, C – 1998.līdz 2000. gadā dzimušie, D – 1994. līdz 1997. gadā dzimušie.

Žūrija Juliusa Kurauskasa (docētājs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā) vadībā karstās apspriedēs izvēlējās "Latvijas gada ģitārista 2013" uzvarētājus:

A grupā – Ņikita Ļaševičs (Bolderājas mūzikas un mākslas skola, skolotājs – Aleksandrs Koņickis-Kredensirs);

B grupā – Artūrs Dāvis Ābele (BJMK Rokskola, Jelgava, skolotājs – Endijs Rožkalns);

C grupā – Miks Akots (Alsungas Mūzikas skola, skolotājs – Ainārs Macpans);

D grupā – Justīne Ručinska (Rēzeknes Mūzikas skola, skolotājs – Vjačeslavs Piļipovs).

Konkursa dibinātājs Endijs Rožkalns norādīja, ka konkurss ir izdevies, un lielāko ieguvumu guvuši paši tā dalībnieki, jo redzot, kā ģitāru spēle viņu vienaudži, viņiem rodas stimuls tālākai apmācībai.

Bez pieredzes jaunie ģitāristi saņēma ļoti vērtīgas balvas. Starp tām arī balvas no grupas "Prāta Vētra", kura atbalsta konkursa norisi. Nākošgad konkurs norisināsies Rēzeknē, bet pirms tam 20 finālisti dosies uz starptautisko konkursu Šauļos (Lietuva).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!