Foto: AFP/Scanpix

"Somijas dibināšanas gada dienas svinības 6 .decembrī vainago militārā parāde un svinīgā pieņemšana Prezidenta pilī," raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Siprais.

"Galvenajā parādē piedalās tuvāko karaspēku vienību karavīri. Arī bruņu tehnika un aviācija.

Šogad acīs krita fakts, ka somi visos veidos demonstrēja pretgaisa un prettanku ieročus. Tie bija uz kvadricikliem un visa veida vidējās un vieglās bruņutehnikas nesošajām daļām. Helikopteri kaujas,kuri spējīgi nest raķete gaiss-gaiss un gaiss-zeme.

Pieņemšanas prezidenta pilī ir svētku kulminācijas notikums. Uzlūgto viesu skaits apmēram 1800-2000. Tikšanās ceremoniju, skanot Sibeliusa "Jēgeru maršam", sāk Mannerheima krusta bruņinieks Tuomas Gerdts (Tuomas Gerdt).

Tie ir kara veterāni, slaveni sportisti un paralimpisko spēļu uzvarētāji. Valdības un parlamenta locekļi.

Armijas un policijas komandējošais sastāvs. Arī visu reliģisko konfesiju pārstāvji.

Pēdējie ierodas Somijas prezidenti Marti Ahtsāri (Marti Ahtisaari) un Tarja Halonen ar dzīves biedriem.

Veterāni pārvietojas uz kruķiem, balsta ratiņiem un stumjamajiem ratiņiem. Somus tas nemulsina. Otrādi, tiek darīts viss, lai cilvēki ar sevišķām vajadzībām baudītu dzīvi visos aspektos.

Šogad pieņemšana noritēja komponista Žaņa Sibēliusa (Jean Sibelius 1865-1957) gaismā. Visa Somija svin sava slavenā komponista 150 gadu jubileju. Šodien, 8. decembrī, visā valstī par godu tam plīvo karogi.

Prezidenta lielajā ēdamzālē uz galda liela torte ar Sibēliusa vārdu un nošu atslēgu. Arī Sibēliusa mīļākās kūkas. Dejas sākas ar Sibēiusa valsi – Valse triste.

Virsnieku skolas kadeti stāv ne tikai goda sardzē. Viņu uzdevums ir dejot ar vientuļajām dāmām un jaunkundzēm.

Visur redzami fotogrāfi un viesu intervētāji. Prezidents Sauli Nīnisto (Sauli Niinistö) apsēžas pie pēdējā Mannerheima bruņinieka galda un, dzerot kafiju, vada īsu sarunu ar sirmo vīru.

Somijas pirmā lēdija tiekas ar sieviešu veterānu pārstāvēm.

Vēl ilgi somi apspriedīs, kādi viesi bija valsts prezidentam. Ko ēda viesi un kādas kleitas šoreiz nēsāja uzlūgtās viešņas. Noteikti pieminēs, vai tetovējumi uz dažu dāmu pleciem sakrīt ar greznajām vakara kleitām. Acīs krita arī tas, ka uzlūgto viesu vidū bija tautas tērpos apģērbti pāri.

Pie sāniem gan kungiem, gan dāmām karājās slavenie somu naži - finkas. Kā tas saistās ar drošības pasākumiem, nesapratu.

Gribas pateikties Somijas "Tv Yle 1" reportieriem par skaisto un kvalitatīvo notikuma attēlojumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!