Foto: PantherMedia/Scanpix
Sakarā ar nesen noslēgto politisko darījumu starp Izraēlu un Palestīnas islamistu organizāciju Hamas, kuras rezultātā tika apmainīts sagūstītais Izraēlas kaprālis Gilads Salits pret 1027 islamistu teroristiem un to atbalstītājiem, vēlos sniegt nelielu pārskatu Delfi lasītājiem par ieslodzīto dzīvi Izraēlas cietumos. Lieki atgādināt, ka vairākiem apmainītajiem palestīniešu islamistiem tika piespriesti vairākkārtīgi mūža ieslodzījumi par teroraktu organizēšanu un Izraēlas civiliedzīvotāju slepkavībām.

Cits iemesls, kāpēc Aculieciniekā ievietoju šo pārskatu, ir tas, lai atspēkotu antisemītu nepamatotus pārmetumus Izraēlai, par to, ka palestīniešu ieslodzītie tiek "pūdēti" Izraēlas cietumos, netiek ievērotas to cilvēktiesības un nereti Izraēlas cietumi tiek salīdzināti ar 3. Reiha nacistu koncentrācijas nometnēm.

Uzskaitīšu patiesus faktus par tām tiesībām, kuras saņem palestīniešu ieslodzītie:

1. Regulāri palestīniešu ieslodzītos Izraēlas cietumos apmeklē dažādu starptautisko humāno un cilvēktiesību kontrolējošās organizācijas, ieskaitot Sarkanā Krusta pārstāvji. Ņemot vēra to apstākli, kāda starptautiski politiskā ažiotāža ir izveidojusies ap Izraēlas – Palestīnas konfliktu, Izraēlai pašai pirmkārt nav izdevīgi nesadarboties ar šīm vietējam un starptautiskajām cilvēktiesību organizācijām. Līdz šim neviena vietējā un starptautiskā cilvēktiesību organizācija nav nākusi klajā ar paziņojumu par to, ka Izraēla liek šķēršļus palestīniešu ieslodzīto apmeklējumiem vai arī tiek pārkāptas to elementārās cilvēktiesības. Salīdzinājumam minēšu, ka Latvija ir saņēmusi vairākkārtīgu kritiku no vietējām un starptautiskajām cilvēktiesību organizācijām par ieslodzīto cilvēktiesību pārkāpumiem. Patiesības labad jāsaka, ka pirms pāris mēnešiem palestīniešu ieslodzītie pieteica badastreiku sakarā ar nenozīmīgām pārtikas uztura normu izmaiņām ieslodzītajiem. Šo sacelšanos nodēvēja par "biezpiena protestiem", jo palestīniešu ieslodzītie protestēja pret to, ka ikdienas 9% biezpiena porcijas vietā sāka dot 3% biezpiena porciju. Protams, ka tas nebija apzināts "cionistu genocīds" pret palestīniešu "mocekļiem" ar mērķi tos nomērdēt badā, bet gan saskaņā ar taupības pasākumiem, kuri vienādā mēra tika ieviesti arī pret izraēliešu ieslodzītajiem.

2. Palestīniešu ieslodzītajiem istabiņas ir aprīkotas ar kondicionieriem, bet, kam ļauj rocība, tad tas var personiski turēt īpašumā TV, radio vai muzikālās iekārtas.

3. Nodrošināti ar svaigas preses iegādes iespējām (izņemot islamistiska rakstura presi).

4. Četras reizes mēnesī ir iespēja rakstīt vēstules radiniekiem, bet nav skaita ierobežojumu uz korespondenci no mājām. Ieslodzītie var fotografēties pie cietuma fotogrāfa un sūtīt savas bildes par ikdienas dzīvi.

5. Reliģiozajiem palestīniešu ieslodzītajiem nav aizliegts pielūgt savus dievus.

6. Iespējas neklātienē saņemt vidējo vai augstāko izglītību par brīvu kādā no daudzajām Izraēlas augstskolām saskaņā ar Izraēlas likumu par obligāto izglītību (Izraēlas cietumos darbojas Izraēlas likumi uz visiem ieslodzītajiem bez izņēmuma). Mērķtiecīgākajiem tiek dotas iespējas iegūt pat akadēmisko grādu neklātienē, studējot Izraēlas Atklātajā universitātē. Pašreiz šajā Atklātajā universitātē neklātienē studē ap 250 palestīniešu, kuri notiesāti uz ilglaicīgu laika posmu par teroristisko darbību pret Izraēlu.

7. Tiek nodrošinātas sporta nodarbības, bibliotēkas apmeklējumi, medicīniskā un higiēniskā aprūpe un barošana trīs reizes dienā.

8. Palestīniešu ieslodzītajiem no valsts budžeta tiek piešķirta ikmēneša naudas summa (tiesa gan ierobežota, ap 40 eiro), kura paredzēta notērēt cietuma veikaliņā vai kafejnīcā. Tā ir vienīgā "netaisnība" pret izraēliešu ieslodzītajiem, jo izraēliešu ieslodzītajiem ikmēneša naudas summas pārskaita pašu radi vai draugi , tiesa gan bez ierobežojumiem.

9. Divas reizes mēnesī palestīniešu ieslodzītos var apmeklēt radi.

Nobeigumā pieskaršos īpaši aktuālai tēmai, par kuru pasaules masu mēdijos tiek izplatīti šausmu stāsti attiecība uz to, ka Izraēlas cietumos tiek turēti palestīniešu jaunatne, jeb tā saucamie "bērni".

Nesen vienā no Izraēlas Iekšējās Drošības Ministrijas (Ministry of Public Security) preses konferencēm, kura bija veltīta situācijai par palestīniešu ieslodzīto dzīves apstākļiem Izraēlas cietumos, ministrs Ichaks Aranovičs informēja masu mēdijus un cilvēktiesību organizāciju pārstāvjus par dīvainu tendenci palestīniešu jaunatnes vidū, kuru pašlaik pēta Izraēlas iekšējās drošības ministrijā. (Avots: www.newsland.ru) Proti, viņš dalījās ar personīgajiem iespaidiem no vairāku palestīniešu jauniešu liecībām, kad pats personiski piedalījās šo jauniešu pratināšanas procesā kopā ar izmeklētājiem. Palestīniešu 16 gadīgais "bērns", kurš tika aizturēts par uzbrukumu ar nazi izraēlietim, paskaidroja sava uzbrukuma motīvus izmeklētājam sekojošo: "Vecāki man liek smagi strādāt, pieprasa peļņu, pakļaušanos, stingri ievērot ģimenes cieņas kodeksu, bet es vēlos mācīties un tas ir mans ceļš uz labāku dzīvi." Kā minēja ministrs, te arī atklājās šīs dīvainās tendences motīvi, jo jaunā palestīniešu paaudze ignorē vecās tradīcijas un visiem veidiem atrod iespējas kā tikt prom no ģimenes ietekmes, tajā skaitā arī izvēloties veikt apzinātu noziegumu un sekojoši pavadot laiku mācībās Izraēlas cietumos, bet izciešot sodu, sākt jaunu dzīvi ar iegūtu labu izglītību, kas viņiem ir "bāze" visai turpmākajai dzīvei.

P.S. Gribētu dzirdēt par tādām nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometnēm, kur ieslodzītajiem tika nodrošināta trīs reizes dienā pilnvērtīga pārtika, pieejama prese un radioaparāts, lai sekotu līdzi 2.Pasaules kara frontes notikumiem, regulāra sarakste ar tuviniekiem, to apmeklējumi, ka arī pastiprināta uzmanība no cilvēktiesību organizāciju puses, iespēja iegūt vidējo vai augstāko izglītību neklātienē kāda no Berlīnes, Minhenes vai Hamburgas augstskolām, bet pats galvenais, brīvprātīgi izvēloties iziet cauri nacistu koncentrācijas nometnei, iegūt pamatīgu "bāzi" jaunas dzīves sākumam.

Aivars Skudra
Izraēlas latvietis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!