Foto: DELFI Aculiecinieks

"Sestdien, 16.maijā, mazajā Somijas pilsētā Hamina notika vesela rinda pasākumu. Tas tāpēc, ka svētdien notika Somu kritušo karavīru godināšanas diena. Un nākošajās sestdienās paredzēti citi pasākumi. Tā sakot, notiek somu pavasara modināšana no ziemas depresijas," raksta Leons Stiprais.

"Bija triatlons, ieroču izstāde un pārdošana. Amerikāņu auto saiešanas svētki un Japānas biedrības sakuras skatīšanas un suši ēšanas pasākums.

Secināju, ka somiem, dzīvojot mazpilsētā, šādi pasākumi pie sirds iet ļoti.

Japāņu un somu biedrība ir radusies no dažu cilvēku mīlestības. Soms, kas aprecējis japānieti, izrādījās visai aktīvs cilvēks. Viņa dzīves biedre ātri vien iemācījās somu valodu.

Laikam japāņi ir ļoti pieraduši pie kopdarbības un paciest somu vienatnību viņiem ir grūti.

Japāņu – somu biedrība regulāri rīko koncertus, suši ēšanas pasākumus. Vismaz vienu reizi gadā dodas uz Japānu.

Ne valsts, ne vēstniecība jūtamu materiālu atbalstu nedod. Pašvaldība dod iznomāt telpas sanākšanai un atļāva izveidot mazu parka nostūri, kur tika iestādīti ķirši un novietoti daži parka soliņi. Biedru skaits skaitās no 30 līdz pat 50. Gada maksa 15 eiro. Biedrība nopelna no pasākumu maksas.

Piemēram, suši ēšanas mazais komplekts maksāja astoņi eiro. Tas ir lētākais.

Sakura ir masīvs ķiršu ziedēšanas laiks. Šajā laikā japāņi veselām ģimenēm brauc uz pikniku sakura ziedēšanas vietās. Šī ir vairākus simts gadus veca tautas tradīcija. Nacionālā iezīme.

Somijā, protams, masveidā sakura nezied. Ne tas klimats.

Tomēr, neskatoties uz masveida citu pasākumu esamību, cilvēku bija tik daudz, ka suši aptrūkās.

Suši ir rīsa rullīši aptīti ar noteiktu jūras kāposta vai auga lapu. Papildināti ar jēlu laša gaļu, savdabīgu sieru, gurķa vai cita dārzeņa gabaliņu. Sevišķu garšu dod asā sojas mērce un zaļganas krāsas, ļoti asas, rīvētam mārrutkam līdzīgs sinepes. Noskaņu veicināja mākslinieku uzstāšanās un salīdzinoši labais laiks.

Rietumu dzīves veids nosaka, ka jebko šajā valstī var noorganizēt, ja ir personīgā iniciatīva un griba."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!