Foto: DELFI Aculiecinieks
"Varu teikt, ka ļoti līdzīgi mums. Tomēr jūtama lielāka atdeve un pacietība. Ielās tāpat kā Latvijā ir daudz konteineru atkritumiem un izsmēķiem. Sevišķi vietās, kur cilvēki savācas bariņos. Tūristiem, autobusu pasažieriem. Mājās somiem ir vairāki atkrituma spaiņi," raksta Leons Stiprais.

"Vienos viņi uzglabā kartonu un atsevišķi papīru. Virtuvē zem trauku mazgājamās izlietnes vieta baterijām un mazajam metālam (skārdenēm). Sadzīves atkritumus ievieto polietilēna maisiņos. Tā arī izmet. Bioatkritumiem ir atsevišķs konteiners.

Parasti tos ieliek speciāla maisiņā, kas ātri sadalās, vai avīzē. Pilsētā vairākās vietās ir lielie konteineri. Tur pilsētnieki ar vieglajām mašīnām un divriteņiem ved papīru, kartonu, stiklu, metālu un baterijas. Tas, lai nenoslogotu savas mazās atkritumu kastes.

Pie katras mājas ir konteiners atkritumiem. Ja nav, tas nozīmē, ka kaimiņš pārkāpj noteikumus. Par sabiedriskiem pārkāpumiem kaimiņi nekavējoši ziņo policijai. Tā neskaitās "stučīšana". Tas ir pretkorupcijas un zagšanas cīņas elements, par ko somi pat neapvainojas.

Atkrituma konteineri ir izvietoti speciālās nojumēs. Tās aizsargā konteinerus no nokrišņiem un putniem. Parasti vākus nevar atvērt tā, lai tie paliktu atvērti. Akmens vai betona pamatne nodrošina sanitāro tīrību.

Putni un kaķi pie konteineriem nemēdz būt. Katrā lielā veikalā ir automāti, kas par samaksu pieņem skārdenes un plastmasas pudeles. Parasti pavasaros avīzēs parādās sludinājumi, ka noteiktā dienā un vietā tiks pieņemti lielgabarīta dzelzs atkritumi.

Somi ar mašīnām ved uz turieni televizorus, ledusskapjus, veļas mašīnas un citus dzelžus. Firmas strādnieki laipni palīdz dzelžus izkraut. Teltī atvedējiem piedāvā bezmaksas kafiju un cepumus. Ja nepaspēji, arī nav skāde. Noteiktās vietās ir izvietoti konteineri, kur var iemest sadzīves tehniku. Tā ir norobežota teritorija ar video novērošanas kamerām. Strādā gaišā dienas laikā.

Pie lielajiem veikalu centriem ir dzelteni konteineri, kur cilvēki var ievietot nevajadzīgo apģērbu un apavus. Tos ved uz trešajām valstīm . Somi saņem daudz dokumentus, uz kuriem ir norādīta viņa adrese un uzvārds. Tāpēc katra saimniece pirms dokumentu izsviešanas no tiem izgriež savus personas datus. Tos iznīcina papīru smalcinātājos. Kopumā Somijas pilsētas izskatās sakoptas. Sevišķi vasarās. "

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!