Foto: DELFI Aculiecinieks

"Tas notiek Somijas pilsētā Haminā divas reizes gadā. Protams, vasarā šis pasākums ir daudzkārt krāšņāks. Domāju, ka cienītie lasītāji sapratīs kādēļ tā," stāsta Leons Stiprais.

"Somijā ir pieņemts pirms eksāmenu un ieskaišu laika dāvāt apkārtējiem prieku. Tā ir arī vidusskolniekiem pirms eksāmeniem – to sauc par konfekšu dienu. Tā ir sena, pat aizvēsturiska tradīcija – ziedot senčiem un Dieviem. Ar labiem darbiem.

Rožu diena ir brīdis, kam gatavojas katrs Rezerves virsnieku skolas (RUK) kadets. Rezerves virsnieku skola sagatavo OMD karavīrus instruktorus, kuri spējīgi vadīt taktiskos spēkus pilsētā, mežā un laukos. Rezerves virsnieku skolas uzdevums ir pārbaudīt un sagatavot nākošos Somijas virsniekus. Kursa svētki ir programmas sastāvdaļa, kas orientē uz turpāko dienestu armijā. Izplata kara skolas slavu visā Somijā un aiz tās robežām.

Svētkus rīko kursantu komiteja.

Notikums jaunajiem, astoņpadsmit gadus vecajiem puišiem ir ļoti svarīgs. Haminas pilsētā pēc rožu pasniegšanas cermonijas uzplaukst armijas, jaunības un ģimensko vērtību paraugstunda.

Bet bez liekulīgās tikumības pieskaņas.

Jo, cik redzu, daudzas meitenes ierindā dara to, ko, saskaņā ar sabiedrības kanoniem, vajadzētu darīt tikai puišiem. Taču viņas puišiem pasniedz arī sārto rozi.

Ceremonijas laikā var redzēt dažādas situācijas. Mēdz būt, ka maliņā joņo karavīrs ar kruķiem.

Šoreiz redzēju, kā viens karavīrs skrēja, nesdams uz muguras otru karavīru. Gan mēģinājuma laikā, gan pašā rožu skrējiena laikā redzēju uz mirkli pakritušos puišus. Nereti roze tiek nolauzta, jo to vienmēr jātur tuvāk mutei.

Pēc skrējiena pie savas otrās pusītes seko skūpsti, apkampieni un priecīgi pateicības vārdi.

Pirms ceremonijas ir pāri, kuri visu priekšā izsaka saderināšanās piedāvājumu. Šogad drosme un vēlme bija diviem pāriem. No meiteņu puses tam seko ovācijas un aplausi. Pēc tam sekoja pastaiga caur pilsētu. Daudziem jaunajiem somiem šī gada 4.jūlijs paliks atmiņā uz visu mūžu.

Vakarā kursantus gaidīja balle un svētku salūts," tā par Rožu dienu Haminā pastāstīja Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!