Foto: DELFI Aculiecinieks

"Sestdien, 21.februārī, Somijas pilsētā Hamina sapulcējās slāvu biedrības cilvēki, kas svinēja senus svētkus Masļeņicu. Tie ir ļoti seni svētki, kas nozīmē ziemas pavadīšanu un pankūku ēšanu," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprs.

"Par senumu liecina arī salmu lelle, kuru pēc tradīcijas svētku norises beigās parasti sadedzināja. Somijā dedzināšana pilsētas robežās ir aizliegta. Drošības pasākumi ir tik strikti, ka sarīkot dedzināšanu arī ārpus pilsētas gandrīz nav iespējams.

Masļeņicas svinēšanu ir pārņēmusi pareizticīgo baznīca, kā tas notika ar daudziem "pagānu " svētkiem. Svētki ievada lielo gavēni pirms Lieldienām. Tiem jābūt jautriem.

To pavada atrakcijas, dziedāšana, pankūku nogaršošanas konkurss un pankūku ēšana.

Slāvu biedrībai par simbolisku maksu vietējā pašvaldība ierādījusi telpas pilsētas centra vecajā skolā. Koka celtnei jau 127 gadi.

Skatoties uz šiem jautrajiem cilvēkiem, sapratu, ka viņi neies karot uz Ukrainu, lai aizstāvētos pret kaut kādu mistisku ienaidnieku. Šeit viņi iet somu bērnu dārziņos, kas gandrīz par velti pienākas visiem somu bērniem. Arī skolas somu valodā nodrošina tos ar normālu attieksmi, siltām pusdienām un sporta spēlēm.

Informatīvā telpā viņiem ir pieejami Krievijas masu mediji. Tomēr tos līdzsvaro plašā neitrālā informācija, kas ir pieejama šeit Somijā. Hamina ir liela militārā garnizona pilsēta. Viņi te gandrīz katru dienu var novērot nopietnu somu tautas attieksmi pret valsts aizsardzību.

Pārtikušos un sociāli nodrošinātos cilvēkos naidu iedegt ir gandrīz neiespējami."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!