Foto: DELFI Aculiecinieks
"Svētdien biju par liecinieku jauno somu iesvētē Haminas pilsētas Sv.Jāņa baznīcā. Runa ir par jauno cilvēku iesvētī, sasniedzot 15 gadu vecumu. Tas nenozīmē,ka visi somi ir ticīgie," raksta Leons Stiprais.

"Šīs tradīcijas spēks ir tik liels, ka šis akts netiek apspriests. Iesvētības dod morālu un arī juridisku statusu jaunajam somam. Sasniedzot 15 gadu vecumu, viņam ir tiesības vadīt motorolleru, sniega moto kamanas un vieglos motociklus. Viņš nes arī administratīvo un kriminālo atbildību par saviem pārkāpumiem. Piemēram, neierodoties poliklīnikā noteiktā laikā pie ārsta, viņu var sodīt administratīvi ar naudas sodu.

Iesvēte somiem skaitās lieli svētki. Baznīcā ierodas radinieki un draugi ar ziediem.Mājās viņus gaida svētku galds un dāvanas.

Parasti iesvēte notiek Sv.Jāņa baznīcā. Tā celta 1843.gadā pēc divu iepriekšējo baznīcu ugunsgrēka. Celta ar zviedru minoritātes saziedotiem līdzekļiem. Tāpēc ārēji krāsota zviedru karoga krāsās. Zils ar zeltu. Baznīcā ir nodegušās baznīcas kroņlukturis, kas darināts 1756.gadā.

Svētki iecerēti kā jautri, jaunatnei patīkami. Piedalās jaunatnes koris un mazs orķestris. Jaunieši jūtas visai brīvi. Emocionāli spēcīgs ir brīdis, kad pāri jaunieša galvai slīgst priestera, garīgā skolotāja un kāda no ģimenes pārstāvja rokām. Skan īsi svētību nesoši vārdi. Ceremonija noslēdzas ar svēto komūniju, kad jauniešiem atļauts publiski nogaršot vīnu (Kristus asinis) no mazām sudraba glāzītēm. Maize (oblate) tiek ielikta cilvēka plaukstā, jo higiēnas noteikumi tiek stingri ievēroti visās Somijas Luteriski evanģēliskajās baznīcās."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!