Foto: DELFI Aculiecinieks
"Tie, kas ir skatījušies somu filmas par Turpinājuma karu, ievēroja, ka toreiz somi kaujās ar Staļinistisko armiju izmantoja arī divriteņus. Sevišķi virzoties pa mežiem un aizaugušajiem laukiem," raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"To nozīme netika aizmirsta. Atrodoties Somijā desmit gadus, salīdzinoši bieži redzēju somu karavīrus uz divriteņiem gan ziemā, gan vasarā.

Ar savu desmitiem gadus ilgo pieredzi armijā varu pārliecinoši teikt , ka tas ir ļoti tālredzīgi.

Kādreiz mani palūdza noteikt, cik daudz karavīru cieš ar kustības – balsta aparāta traucējumiem. Šajā jēdziena ietilpst ne tikai locītavas, meniski, muskuļi un saites. Lielākai daļai karavīru bija problēmas ar muguras skriemeļiem un to starpdiskiem.

Biju pārsteigts, ka skaitlis tuvojās 30 procentiem.

Domāju, ka tas nav mainījies arī šodien. Jo pilnveidojas gan munīcija, gan individuālās aizsardzības elementi. Tas prasa ekipējuma svara palielināšanu.

Cilvēce salīdzinoši nesen sāka staigāt uz divām kājām. Daba nespēj tikt līdzi cilvēku vēlmei apkraut sevi ar smagumiem. Par to nākas dārgi maksāt.

Jā, ir cilvēki, kas to nemana. Tomēr Latvija ir pārāk maza valsts un tāpēc par katru cilvēku ir jācīnās. Cilvēkresursi uz šodienu ir pati dārgāka lieta . Ar to ir jāapietas ārkārtīgi saudzīgi visās nozīmēs. Tieši tāpēc mums ir jādomā par saviem bērniem jau no bērnudārziņa laikiem. Tas jāturpina skolās. Te es domāju ēdināšanu, fiziskās nodarbības un iecietības audzināšanu pret visiem. Arī iespēju apmeklēt peldbaseinus. Somijā šis jautājums tiek risināts nopietni.

Divritenis ir labs risinājums šai problēmai. Ļoti pareizi dara tie bērni, jaunieši un karavīri, kas, taupot savu muguru, pārliek lieko svaru uz velosipēda. Nenoslogotā mugura un krūšu kurvis ļauj vieglāk elpot. Organisms slodzes laikā saņem vairāk skābekli. Netiek nospiesti virspusējie asins vadi un nervi. Tiek atvieglots stāvoklis arī starpenes muskuļiem, nerviem un asinsvadiem. Vēl pareizāk darīs bērnu vecāki, fizkultūras skolotāji un komandieri, ja par to domās un runās pastāvīgi.

Somu karavīri pielieto velosipēdus dažādām operācijām.

Šādas grupas pamanīt ir daudz grūtāk. Karavīri – kājnieki nemanot var pārvietot lielāku daudzumu līdzi ņemamo proviantu, ūdeni, ieročus un munīciju. Pat prettanku ieročus.

Tas nenozīmē, ka somiem nav citi pārvietošanās līdzekļi. Ir motocikli, kvadracikli, pašu ražotās kravas mašīnas un bruņumašīnas – amfībijas. Arī tanki, lidmašīnas un helikopteri.

Pie viena gribas apsveikt, no Latvijas karavīru puses, Rezerves virsnieku skolas – RUK bijušos un esošos karavīrus ar 95 gadu pastāvēšanas svētkiem."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!