Foto: DELFI Aculiecinieks
"Delfi" aculiecinieks Jānis Vaskevičs devies uz Lietuvu, kur iemūžinājis arī sviesta cenu. Viņš cer, ka nākotnē Latvijā samazināsies sviesta cenas.

"Mikroreportāža par sviesta cenām Lietuvā. Cerams, ka nesekos "kompetento" tirgotāju komentāri par makrotirgiem, konkurenci un pirktspēju. No sirds novēlam "Lidl" veiksmīgi ienākt Latvijas tirgū un mainīt radušos "sviestu"! " norāda Jānis.

Jau ziņots, ka sviesta cenas kāpums Latvijā ir pamatots, jo globālajā tirgū pieaudzis pieprasījums pēc piena taukiem, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa sacīja, ka sviesta cenas būtiski kāpušas ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. KP patlaban neredz pamatu iejaukties šajā tirgū, piebilstot, ka cenas kāpumu ir sekmējuši "tirgus un globālie apstākļi". Vienlaikus viņa atzina, ka mazumtirdzniecībā sviesta cenai piecenojums ir pat līdz 70%.

Ābrama pauda viedokli, ka patlaban sviesta cenas Latvijā ir sasniegušas savu maksimumu un vairs nekāps, jo jau tiek meklētas alternatīvas lētāka sviesta importam. Piemēram, Igaunijā sviests maksā par 20-30% lētāk nekā Latvijā.

Tāpat vēstīts, ka KP izvērtēja, vai sākt piena tirgus uzraudzību saistībā ar sviesta cenu kāpumu.

Atbilstoši Latvijas Tirgotāju asociācijas datiem, vidējā sviesta cena 2016.gada martā Latvijā bija 7,9 eiro kilogramā, 2017.gada martā - 8,55 eiro kilogramā, bet augustā tā sasniedza 13,1 eiro kilogramā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!