Foto: DELFI Aculiecinieks
"Somijā jūtams Saeimas (Eduskunta) priekšvēlēšanu drudzis. Vēlēšanas notiks 19 aprīlī. Kaut gan var aiziet un novēlēt jau tagad. Jo daudzi somi ciena savu brīvo laiku. Piemēram, sestdienā neviens īstens soms uz vēlēšanām neietu. Sestdiena ir pirts un relaksācijas diena," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Somiem ir vājība – patīk bezmaksas kafijas dzeršanas pasākumi, tāpēc iepriekš paziņotās dienās viņi labprāt apciemo šos pirmsvēlēšanu aģitācijas pasākumus.

Kandidāti uzlīmējuši savas bildes gan uz kopējiem vēlēšanu plakātiem, gan arī atsevišķi. Fotogrāfijas ar īsiem saukļiem ir arī uz personiskajām mašīnām un aģitācijas furgoniem.

Te var tikt pie maziem suvenīriem – sērkociņa kastītēm, kabatas spoguļiem un kurpju tīrāmām švammēm. Krūšu nozīmēm, bukletiem, gaisa baloniņiem un atstarotājiem. Protams, visas šīs lietas ir ar partiju logotipiem vai kandidātu vārdiem.

Pārsteidza SDP partijas biedra organizētais pasākums ar zoodārziņa izbraukumu. Pilsētas bērni bija sajūsmā par cūciņām, vistiņām, pīlēm un iespēju pavizināties ar poniju.

Kā parasti, galvenās pretendenti uz vietām Somijas parlamentā ir centristi, konservatīvie un sociāldemokrāti. Šo kārtību ir izjaukuši "Īstie somi". Viņi ir eiroskeptiķi. Somus ļoti skārusi nepieciešamība, kā ES dalībvalstij, palīdzēt Grieķijai. Kuri tagad negrib atdot arī Somijas aizdoto naudu.

Perus Suomi (īstie somi, kas faktiski ir populisti cer uz šī neapmierinātības viļņa tikt parlamentā un valdībā.

Ka tikai nesanāk, kā pašiem grieķiem. Ievēlēja populistus, kas tagad nezin, kā solīto pildīt. Jo neviena pasaules banka un valsts par baltu velti palīdzību sniegt netaisās.

Sev par lielu pārsteigumu konstatēju, ka uz vietu Somijas Saeimā kandidē arī komunistu un pirātu partijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!