Foto: DELFI Aculiecinieks
"Saskāros ar šo jautājumu, dzīvojot Somijā, vairākas reizes. Pastāstīšu dažus gadījumus, lai lasītājs varētu izdarīt secinājumus. Pavisam nesen, fotogrāfējot Haminas rezerves virsnieku skolas (RUK) beidzēju parādi, pazaudēju tur savu mobilo telefonu. Atnākot mājās par to uzzināju no sava radinieka zvana," raksta Leons Stiprais.

"Esot man zvanījis, bet atbildi sniedza Haminas pilsētas policija. Zvanījām uz policiju. Pēc sīku datu ievākšanas norunājām, ka rīt no rīta varam ierasties policijā un telefonu saņemt. To uz policiju bija atnesis kāds no somu militārās policijas karavīriem.

Parasti soms, kas atnes pazaudēto mantu, var lūgt no īpašnieka balvu. Parasti iztērēto līdzekļu apjomā, kā autobusa biļete un tā tālāk. Manā gadījumā iztikām bez tā. Kādu laiku atpakaļ, gatavojot materiālu, kā somi cīnās ar atkritumiem, nepamanīju, ka esmu pazaudējis rokas pulksteni.

Otrā dienā aizbraucot uz atkritumu konteineru vietu atradu to paceltu un noliktu uz konteinera. Tas pats notika ar aizmirsto monētu veikala mantu glabājamā skapī. Man kļuva skaidrs, ka normāls soms atrastu mantu kabatā nebāzīs. Viņš to pacels un noliks redzamā vietā. Redzu tam vairākus iemeslus.

Jau pirms kristietības ienākšanas, zagšana skaitījās liels noziegums. Kristietība to sludināja kā Dieva septīto bausli. Haminas draudze, kā to liecina cipari uz baznīcas sienas, dibināta 1336. gadā.

Savu zīmogu šai tradīcijai uzlika fakts, ka Somijā pie varas nenonāca komunisti ar savu kolhoza ideoloģiju: "Viss pieder visiem un nevienam." Arī Staļina armijas uzbrukuma sekas vienoja tautu. Zaudējumi gan cilvēku, gan materiālā ziņā bija tik lieli, ka tauta saprata, ja mēs nevienosimies cīņā pret korupciju augstākā mērā un zagšanu vispār, mēs neizdzīvosim.

Pašreiz gan jūtams zināms pagrimums morālē, jo Somijā ieplūst daudz cilvēku no pierobežas zemēm. Tomēr īsti somi uzskata par goda lietu nozaudēto mantu pacelt un nolikt redzamā vietā. Vai arī nodot to tuvākajā policijas iecirknī."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!