Foto: DELFI Aculiecinieks
Novembrī, izbaudot rudenīgo laiku Vecāķu pludmalē, Rīgā, kāds "Delfi" lasītājs pamanīja nepatīkamu skatu – pie gājēju celiņa un kāpās dažādās vietās atstātus zirga izkārnījumus. "Pat aiz sunīša jāsavāc, kāpēc ne aiz zirga?" vaicā sašutušais lasītājs.

Zirgāboli krituši arī taciņas vidū, turklāt to esot bijis daudz. Lasītājs arī neizpratnē, kā tas iespējams, ka kāpu zonā atrodas zirgs. "Ar mazajiem mājdzīvniekiem šajā zonā nedrīkst iet, bet, izrādās, ka arī ar lieliem laikam drīkst. Kurš par to ir atbildīgs?" neizpratnē lasītājs.

Rīgas pašvaldības policijā (RPP) portālam "Delfi" paskaidro, ka kāpu zonā dabas liegumos un mikroliegumps aizliegtas ir tādas darbības, kas kāpu zona var radīt augsnes eroziju, piemēram, jāšana ar vairākiem desmitiem zirgu. Izjāde ar vienu zirgu, kurš tostarp nokārtojas, kāpām lielu ļaunumu nedara, skaidro RPP pārstāvis Toms Sadovskis.

Ikviens iedzīvotājs par dabas liegumu un mikroliegumu atrašanās vietām Latvijā var uzzināt interneta vietnē ozols.daba.gov.lv.

Tiesa, peldvietā, kas norobežota ar speciālām zīmēm no pārējās piejūras teritorijas, ar dzīvniekiem atrasties ir aizliegts, vienalga, vai tas būtu kaķis, suns vai zirgs, informē policijā. "Ja peldvietā atrodas dzīvnieks, tas ir labturības noteikumu pārkāpums un par to pret atbildīgo personu var ierosināt administratīvā pārkāpuma lietu," brīdina Sadovskis.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā pauž, ka "no apsaimniekošanas un dabas aizsardzības viedokļa zirgi kāpās nekādu ļaunumu nenodara".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!