Foto: DELFI Aculiecinieks
Fotogrāfijās redzamo ēku aculiecinieks Andrejs novēroja kādā Rīgas mikrorajonā. Turpinājumā aculiecinieka foto reportāža, komentārs un secinājumi.

Foto galerija

"Re! Tēti, māja nosmērēta ar zāli"

Tā bērna acīm izskatās nesen nosiltinātas daudzdzīvokļu mājas fasāde, bet tā nav zāle, tās ir paaugstināta mitruma ispaidā radušās aļģes.
Šajās fotogrāfijās ir redzama ēkas fasādes daļa, kas nokrišņu rezultātā ir apaugusi ar aļģēm. Šis defekts ir radies paviršas siltumizolācijas materiāla montāžas rezultātā.

Siltināšanas materiāla apakšmala kopā ar cokollīsti ir stipri izbīdīta uz āru, kā rezultātā ir radies "vēders" (siena nav vertikāla).
Šīs kļūdas rezultātā nokrišņi no palodzēm tek uz fasādi un bojā ne tikai vizuālo izskatu, bet arī pašu konstrukciju un siltumizolācijas materiālu.

Pastiprināta mitruma un sala ietekmē starp izolācijas materiāla apakšējo malu un cokollīsti ir radusies plaisa, kurā krājas mitrums un putekļi, kā rezultātā ir sākusies augu veģetācija, kas novedīs pie siltumizolācijas materiāla sairšanas.

Siltinot fasādi ir pielaista vēl viena būtiska kļūda. Armējot fasādi apakšējās malas (sadurvietā ar cokollīsti) nostiprināšanai ir izmantota parastā stūrlīste, bet jāliek ir stūrlīste ar lāseni. Lāsenis novada nokrišņu mitrumu un neļauj tam krāties uz fasādes apakšējās malas tādā veidā pasargājot to no sairšanas.

Runājot par konkrētās ēkas fasādi, manuprāt, būvnieki ir mēģinājuši ieekonomēt uz materiāliem un siltināšanai izmantojuši lētākus un nekvalitatīvākus materiālus.

Manuprāt, un es domāju, ka manam uzskatam pievienosies daudzi specialisti, fasādes siltināšana nav vieta, kur būtu jaekonomē.
Acīm redzot, būvdarbu veikšanas procesā nav bijis pieaicināts būvuzraugs vai arī tas nav godprātīgi pildījis savus pienākumus būvprocesa laikā.

Tagad, lai novērstu radušos defektus un atjaunotu fasādi atbilstošā izskatā, mājas iedzīvotajiem nāksies atkal patukšot savus maciņus. Ņemot vērā, ka atjaunotais dekoratīvais apmetums salaiduma vietā atšķirsies no esošā, tad ēkas galvenā fasāde būs sabojāta. Visam tam klāt vēl jāpieskaita neērtības, kas rodas būvdarbu izpildes laikā (sastatnes logu priekšā, aizklāti logi u.tt.)

Andrejs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!