Foto: DELFI Aculiecinieks
Karstajā pagājušās otrdienas, 31. jūlija, vēlā vakarā rotaļu laukumiņā pie 51. vidusskolas, kur tobrīd rotaļājās bērni, nogāzās liels koka zars. Rīgas Mājokļu un vides departaments "vainīgo papeli" identificējis, taču nozāģēt varot tikai pēc skolas vadības lūguma, noskaidroja "Delfi".

"Sēdējām pie 51. vidusskolas uz soliņa, pulkstenis rādīja apmēram 22.20. Laukumiņā spēlējās bērni. Bija silts vasaras vakars, bedzot bija rimusies tveice un cilvēki bija izgājuši no mājas," notikušo atminas aculieciniece. "Un piepeši laukumiņā starp bērniem no koka sāka gāzties zars," teic aculieciniece, piebilstot, ka bērni gan paguvuši aizbēgt. Tomēr atklāts paliekot jautājums, vai notikušo nevarēja novērst, laikus apsekojot kokus.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Edīte Pūķe informē, ka speciālisti aculiecinieces norādīto vietu un papeli, kuras zars nolūza, apsekoja 7. augustā.

Secināts, ka Rīgas 51. vidusskolas teritorijā augošā papele ir bez bojājumiem, lapojums un zarojums ir labs. Tāpat netika fiksēts, ka kāda no koka daļām apdraudētu drošību.

"Par notikušo informējām Rīgas 51. vidusskolas vadību. Stipra vēja, negaisa vai intensīvu lietavu laikā var lūzt zari un koki, neatkarīgi no koka bioloģiskā stāvokļa. Zari vai koks var nolūzt arī pēc spēcīga vēja un lietavām, kuru laikā zars var tikt aizlauzts, tikai pēc laika pārsvērties," skaidro Pūķe.

Mājokļu un vides departaments organizē papeļu nozāģēšanu Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošajos zemes gabalos, īstenojot īpašu programmu, teic Pūķe.

Konkrēto papeli departaments apsvērs nozāģēt, ja to lūgs Rīgas 51. vidusskola. "Tādā gadījumā Vides pārvalde lūgs Rīgas pilsētas būvvaldi veikt apstādījumu apsekošanu, jautājumu par papeles ciršanu izskatīs Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija. Pozitīva lēmuma gadījumā Vides pārvaldei izsniegs ārpus meža augošu koku ciršanas atļauju, tad tiks organizēta koka nozāģēšana," norāda departamenta pārstāve.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti “Galactico” 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa “Delfi Aculiecinieka” tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!