Foto: DELFI Aculiecinieks
Aptuveni trīs nedēļas Lizuma ielā Rīgā izveidojies caurtekas aizsprostojums, tāda pati situācija paveras apmēram 400 metrus tālāk, virzienā uz Ķīšezeru, portālu "Delfi" informēja aculiecinieks Aigars.

Aigars norāda, ka ūdens līmenis pacēlies jau divu metru augstumā, applūst garāžu bedres Lizuma ielā 3 un 7, un pastāv risks, ka applūdīs arī garāžas, kuras pieder ap 300 īpašniekiem. "Tā ir liela daļa sabiedrības, tie jau nav divi, trīs vai pieci cilvēki", aculiecinieks skaidro. Viņš norāda, ka pašam arī tur atrodas garāža, taču šī problēmu viņu vēl neskar.

Aculiecinieks ar novērojumu vērsies gan pie 112, gan Pašvaldības policijā un Rīgas domes Satiksmes departamentā, gan Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā, un Pilsētvides Servisā. Attiecīgie pasākumi caurteku atbrīvošanai netika veikti.

"Līmenis netiek mazināts. Viņiem ir jāpārveido konstrukcija, uzbērums jātaisa, lai to jautājumu varētu risināt. Šī problēma jau ir bijusi pirms tam. Vienkārši toreiz tas līmenis bija tik augstu pacēlies, ka cilvēki veselu nedēļu mēģināja atrisināt šo jautājumu, taču attiecīgās institūcijas nerīkojās atbilstoši apstākļiem. Priekšniecība neļauj tam atvēlēt finanses," stāsta Aigars.

Viņš informē, ka pašlaik garāžas nav applūdušas, taču gruntsūdeņi spiežas iekšā bedrēs. Aigars attiecīgajām iestādēm norādījis, ka šī ir ārkārtas situācija, ka to nevar risināt pēc divām vai trim nedēļām. Jārīkojas nekavējoties. Aculiecinieks atzīst, ka viss notiek ļoti lēni. Ir skaidrs, ka tā ir samilzusi problēma, taču kamēr tiek uztaisīta tāme un veikti citi priekšdarbi, ūdens līmenis ceļas un ir drauds tuvumā esošajām garāžām.

"Ir bijušas kaut kādas darbības, viņi ir sekojuši, apsekojuši. Ļoti negribīgi, tur lēnām viss kustās uz priekšu. Viss atkarīgs no finansēm, protams, ka no cilvēka gribēšanas, priekšniecības," pārliecināts aculiecinieks.

Savukārt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Edīte Pūķe vērš uzmanību uz to, ka ir saņemta informācija par Šmerļupītes caurteku aizsprostojuma dēļ un ka pārvaldes speciālisti ir apsekojuši Šmerļupītes caurtekas zem Lizuma un Pakalniešu ielas. Lai konstatētu applūduma iemeslus un veicamo darbu apjomu, speciālisti šo vietu ir apsekojuši divas reizes aprīļa otrajā un trešajā nedēļā.

"Šmerļupītes uzstādinājums ir radies caurtekas aizsprostojuma dēļ, kura atrodas zem Pakalniešu ielas. Ūdens novade ir daļēji traucēta starp caurtekas ieplūdes un izplūdes vietām ir vērojama liela ūdenslīmeņa atšķirība," skaidro Pūķe. Viņa min, ka pārvaldes speciālisti ir sazinājušies ar kompetento institūciju (avāriju situāciju likvidēšanas līgumdarbu ietvaros) un uzdevuši veikt pasākumus caurtekas zem Pakalniešu ielas darbības atjaunošanai. Darbi tiks uzsākti tuvākajās dienās un pabeigti šīs nedēļas laikā.

Šmerļupītes caurtekas zem Lizuma ielas aizsargrestu tīrīšanu veiks Rīgas domes Satiksmes departamenta speciālisti pēc Pakalniešu ielas caurtekas tīrīšanas darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!