Foto: DELFI Aculiecinieks

Traģisku pavērsienu Jelgavas vasarnīcu rajona stārķu pāra dzīvē novērojis aculiecinieks Boriss Zaezerskis. 23. maija dienā lietus laikā viens no stārķiem sapinās elektrības vados un mira, bet otrs vēl stundām nepameta mirušo putnu. AS "Sadales tīkls" informē, ka stārķi vīt ligzdas uz gaisvadu elektrolīnijas balstiem izvēlas aizvien biežāk.

"23. maijā lietus laikā es pēkšņi izdzirdēju pamatīgu blīkšķi un uguns uzplaiksnīšanos 20 kilovoltu līnijas virzienā. 24. maijā, braucot garām tai vietai, ieraudzīju ārkārtīgi bēdīgu ainu. Bija jau pagājušas apmēram 20 stundas pēc putna bojāejas, bet otrs stārķis nespēja pamest pārinieka nāves vietu," raksta Boriss. Negadījums noticis Jelgavā uz 1. līnijas, vasarnīcu rajonā.

AS "Sadales tīkls" portālu "Delfi" informēja, ka mirušais stārķis no vadiem noņemts 24. maijā pulksten 11.38.

Uzņēmumā arī pastāstīja, ka uz zemsprieguma (0,4 kilovoltu) un uz vidēja sprieguma (20 kilovolti) elektrolīniju balstiem reģistrētās stārķu ligzdu skaits no gada uz gadu pieaug. Ja 2013. gadā tās bija nepilni astoņi tūkstoši ligzdu, tad pērn deviņarpus tūkstoši.

"Pavisam uz elektrolīniju balstiem savas ligzdas uzvijuši apmēram 64% visu Latvijā mītošo balto stārķu. Šis apstāklis rada apdraudējumu sabiedrībai un stārķiem," vēsta uzņēmuma pārstāve Tatjana Smirnova. Pērn reģistrēti 1935 ar stārķu ligzdošanu saistīti elektrolīniju bojājumi.

Ornitologi "Sadales tīkls" informējuši, ka ik gadu sarūk iedzīvotāju atbalsts stārķiem būvēt ligzdas uz mākslīgiem pamatiem kokos un uz ēku jumtiem. Tieši tas arī uzskatāms par vienu no galvenajiem iemesliem, kādēļ stārķi izvēlas elektrolīniju stabus.

"Pirms 80 gadiem ap 90% stārķu ligzdu atradās kokos. Tomēr pašlaik sabiedrības aktivitāte stārķu populācijas veicināšanā mazinājusies. AS "Sadales tīkls" stārķu ligzdu pamatnes uzstāda tikai atsevišķos gadījumos un pirms pamatnes uzlikšanas speciālisti izvērtē uzstādīšanas nepieciešamību un potenciālos bojājumu riskus, jo gan ligzda, gan pamatne rada papildu slodzi stabam," skaidro Smirnova. Pērn uzņēmumus uzstādīja 522 stārķu ligzdu pamatnes.

Ligzdojot uz elektrolīniju stabiem, stārķis var izraisīt elektroenerģijas apgādes pārtraukumus, savukārt, ja zari saskaras ar vadiem, var notikt līnijas bojājums, sadegt ligzda un balsts.

"Sadales tīkls" aicina arī iedzīvotājus iesaistīties balto stārķu populācijas saglabāšanā un izgatavot stārķu ligzdu pamatnes, kā arī uzstādīt tās tikai putniem drošās ligzdošanas vietās, izvairoties no elektrolīniju tuvuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!