Foto: DELFI Aculiecinieks
"Sniegs - tas ir skaisti, bet sniegs arī nosedz bedres, bīstamus kanalizācijas un notekūdeņu vākus," stāsta Jolanta, kura otrdienas vakarā pamanījusi sievieti, kurai kanalizācijas lūkā iesprūdusi kāja. Kā norāda aculieciniece, lūkas vāks bijis "darināts no skaidu plāksnēm vai alumīnija".

"Ejot uz piemājas veikalu, ieraudzīju sievieti, kura pretējā ielas pusē sēž uz braucamās daļas. Piegāju klāt, piedāvājot palīdzību piecelties, šķita, ka sieviete ir paslīdējusi un nevar piecelties," stāsta aculieciniece. "Liels bija mans pārsteigums, ieraugot, ka sievietes kāja ir iesprūdusi notekūdeņu kanalizācijas lūkā," apgalvo Jolanta.

Viņa stāsta, ka mēģinājusi cietušajai sievietei palīdzēt izvilkt kāju, bet tas neesot izdevies, jo lūkas vāka daļa bija nolūzusi un spiedusi cietušajai kāju.
"Neriskējām neko darīt, tika izsaukts Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD)," uzsver Jolanta, kura norāda, ka VUGD piesaistīja Rīgas pašvaldības policiju un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu .

"Paldies Dievam, ka sievietei šis viss beidzās ar izbīli! Paldies! Tas, protams, neizklausīsies pareizi, ka šajā lūkā iekrita sieviete nevis bērns, kurš nāca no skolas mājās, jo bērnu būtu bijis pamanīt daudz grūtāk. Bērnu varētu arī nepamanīt - sēžot uz ceļa braucamās daļas ar iesprūdušu kāju. Kas tad būtu? Kārtējā traģēdija, ko bija iespējams novērst?" sašutusi ir Jolanta.

"Kad VUGD atbrīvoja sievieti, konstatējām, ka šo resti paceļot, rodas sajūta, ka tā darināta no skaidu plāksnēm vai alumīnija. Tik vieglu materiālu redzu pirmo reizi! Viegls, viegls materiāls," stāsta notikuma aculieciniece.

"VUGD teica, ka tas ir plastmasas sakausējums!" apgalvo Jolanta, kura ir sašutusi, ka šādus lūku vākus, kas ir ļoti viegla materiāla, var ierīkot uz ceļa braucamās daļas, kur ikdienā ir liela slodze. Tāpat viņa arī norāda, ka šī lūka atradusies 30 metrus no skolas, kā arī aptuveni 30 metrus no bērnudārza.

"Vai tiešām gaidīsim traģēdiju? Kādas ir šīs lūkas pārējā Rīgā?" vaicā notikuma aculieciniece. Viņa arī norāda, ka brauktuve nebija tīrīta, bet apgaismojums - slikts. "Daudzi garāmbraucošie atzina, ka sievieti uz ceļa sēžot būtu grūti pamanīt!" stāsta Jolanta.

"Lūdzu dalīties ar šo ziņu, jo šie plastmasas pusfabrikāta vāki noteikti ir salikti visur - tā lētāk. Neviens nav pasargāts!" norāda Jolanta.

Viņa acina Rīgas 71. vidusskolas audzēkņus un audzēkņu vecākus, kā arī citus būt uzmanīgiem. "Lūdzu mācīties no citu pieredzes - šie kanalizācijas vai notekūdeņu vāki var būt bīstamami veselībai un dzīvībai!" brīdina Jolanta.

Rīgas domes Satiksmes departamentā skaidro, ka departaments ik gadu zaudējumus vairāku tūkstošu eiro apmērā rada transporta būvju konstrukciju zagšana un ļaunprātīga bojāšana. Viens no zagļu mērķiem ir lietus ūdens pieņēmēju restes to metāla dēļ.

"Satiksmes departaments ir uzsācis pakāpenisku visu lietus ūdens pieņēmēju restu pārbūves darbus, lai restu zagšana vai ļaunprātīga bojāšana nebūtu iespējama. Lai šos darbus veiktu, ir nepieciešami tam piemēroti laika apstākļi, jo darbi paredz arī asfaltbetona ieklāšanu," teic Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Tajās vietās, kur konstatēti lietus ūdens pieņēmēju bojājumi vai zādzības, departaments ievieto pagaidu restes no paaugstinātas stiprības plastmasas, pauž Ahuna-Ozola.

"Šādas lietus ūdens pieņēmēju restes ir piemērotas transporta būvēm un uz tām radītai transportlīdzekļu slodzei. Satiksmes departaments veic izmeklēšanu, kāpēc Grīvas ielā lietus ūdens pieņēmēja restes bija bojātas un nepildīja paredzēto funkciju, radot briesmas gājējiem un avārijas situācijas transporta līdzekļu vadītājiem," skaidro Ahuna-Ozola.

Satiksmes departaments atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!