Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Delfi" aculiecinieks Emīls ir satraucies par restorāna "McDonald's" būvniecību Mežciemā, jo tas sludinās neveselīgu uzturu, bojās apkaimes gaisu, kā arī šāda būvniecība notikusi bez publiskās apspriedes. Rīgas domē skaidro, ka apspriešanās netika organizēta, jo objekts iederas teritorijā.

Kā klāsta Emīls, "McDonald's" tiks celts iepretim Biķernieku ielai 160 k1 - k3, kas būs aptuveni 10-15 metri no dzīvojamo ēku kāpņu telpu ieejas. Kopumā apkaimē ir 365 dzīvokļi jeb 18 kāpņu telpas, kā arī blakus atrodas bērnu slimnīca.

Restorāns šoreiz netiks būvēts blakus kādai degvielas uzpildes stacijai, atzīmē "Delfi" aculiecinieks.

Iedzīvotājs sašutis, ka laikā, kad sabiedrībā tiek veicināta veselīga uztura lietošana, skolās tiek aizliegta bērniem neveselīga pārtika un kopumā tiek darīts viss, lai sabiedrība kļūtu veselīgāka, dota atļauja pavisam nelielā attālumā no dzīvojamām mājām celt "McDonald's" ēdināšanas vietu.

"Kā tas ir, ka no vienas puses mēs esam par veselīgu dzīves veidu, bet no otras puses ļaujam "McDonald's" celt blakus diviem bērnu laukumiem, kas ir mūsu ciematā, un blakus bērnu slimnīcai," neizpratnē ir Emīls.

Biķernieku ielas iedzīvotāji ir satraukti, ka turpmāk svaiga gaisa vietā 24/7 būs jāelpo frī kartupeļu eļļas aromāts un ka neapšaubāmi kritīsies īpašumu vērtība.
vietējais iedzīvotājs Emīls

"Delfi" aculiecinieks arī norāda, ka par "McDonald's" būvniecību neviens nav apspriedies ar ciemata iedzīvotājiem. "Šī būvniecības iecere ir veikta bez publiskās apspriešanas un ļoti klusiņām. Brīdī, kad iedzīvotāji nejauši uzzināja, ka šim zemes gabalam ir iedota būvatļauja, tikai tad parādījās būvtāfele, kas, pēc iedzīvotāju domām, liek domāt, ka "McDonald's" vēlējās, lai klusiņām paiet periods, kad ir iespējams apstrīdēt būvatļauju," pieļauj iedzīvotājs.

"Biķernieku ielas iedzīvotāji ir satraukti, ka turpmāk svaiga gaisa vietā 24/7 būs jāelpo frī kartupeļu eļļas aromāts un ka neapšaubāmi kritīsies īpašumu vērtība," prognozē Emīls.

Viņam likusies arī "interesanta" Rīgas pilsētas būvvaldes atbilde: "(...) ikvienam sabiedrības loceklim ir brīva griba un tiesības izvēlēties apmeklēt vai neapmeklēt šo vai kāda cita rakstura iestādi". Emīls par šo atbildi ir neizpratnē: "Kādēļ mēs ierobežojam "laimētavas", alkohola un tabakas tirdzniecības vietas, striptīzklubus un citas vietas? Katram tak ir iespēja neapmeklēt "Fēniksu"."

Apspriešanos neorganizē, jo objekts iederas teritorijā

Portālam "Delfi" Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons apstiprināja, ka šajā vietā plānots būvēt ātrās ēdināšanas vietu. Rīgas pilsētas būvvalde šī gada 26. martā izdevusi būvatļauju ātrās ēdināšanas restorāna būvniecības iecerei Juglas ielā bez numura.

Šis zemesgabals atrodas jauktas apbūves ar dzīvojamo funkciju teritorijā. "Saskaņā ar Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem teritorijā iespējams attīstīt dažāda veida apbūvi, tajā skaitā arī tirdzniecības un pakalpojumu objektus," skaidro Vilemsons.

Publiskā apspriešana būvniecības iecerei netika organizēta, jo būvniecības iecere pēc funkcijas un atļautās izmantošanas iederas teritorijā.
Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons

Kā atzīmē pašvaldības pārstāvis, saņemot būvatļauju, attīstītājs ir tiesīgs turpināt būvprojektēšanu. Tiesa, būvniecības fāze iestāsies tikai tad, kad tiks izstrādāts pilnais būvprojekts un veiktas atzīmes par projektēšanas nosacījumu un būvdarbu sākšanas nosacījumu izpildi.

"Izvērtējot esošo situāciju, konstatēts, ka konkrētais kvartāls ir daudzfunkcionāls ar dažāda veida esošu apbūvi – veikaliem, veselības iestādi un cita veida komerciāla rakstura objektiem. Publiskā apspriešana būvniecības iecerei netika organizēta, jo būvniecības iecere pēc funkcijas un atļautās izmantošanas iederas teritorijā," apgalvo Vilemsons.

"Saskaņā ar Civillikumu ikvienam ir tiesības rīkoties ar sev piederošu īpašumu tiktāl, ciktāl šīs tiesības nav pakļautas noteiktiem aprobežojumiem," norāda pašvaldības pārstāvis.

Ne tikai burgeri

"Šobrīd mēs strādājam pie būvniecības atļaujas saņemšanas, lai drīzumā uzsāktu jaunā "McDonald's" restorāna celtniecību Biķernieku ielā 160, bet, kā vienmēr, mēs izpildīsim visas nepieciešamās prasības no pašvaldības un globālā "McDonald's"," portālam "Delfi" uzsvēra "McDonald's" vadītājs Baltijas valstīs Vladimirs Janevskis.

Kā skaidro uzņēmuma pārstāvis, katrā jaunā vietā uzņēmums saprot savus pienākumus un atbildību, kā arī rūpējas par to, lai kļūtu par daļu no apkārtējās kopienas. "Mūsu mērķis ir būt par labu kaimiņu apkārtējiem," apgalvo "McDonald's" vadītājs Baltijas valstīs.

Janevskis arī cenšas kliedēt satrauktā aculiecinieka raizes par neveselīgo uzturu. "Mūsu ēdienkarte ir pietiekami plaša, lai ikviens varētu izvēlēties, sākot no burgeriem un kartupeļiem, līdz salātiem vrapiem un augļiem," mierina uzņēmuma pārstāvis, kurš atzīmē, ka, piemēram, "Happy Meals" bērnu ēdienkartē pieejami dažādi salāti, burkānu nūjiņas, ābolu šķēlītes, piens, ūdens un augļu sulas.

Portāls "Delfi" arī sazinājās ar Valsts vides dienesta pārstāvi Marutu Bukleviču, lai taujātu par aculiecinieka paustajām bažām, ka ēdināšanas vieta varētu bojāt apkaimes gaisu. Kā skaidroja Bukleviča, restorāns nav rūpnīca, tāpēc satraukumam par gaisa piesārņojumu nevajadzētu rasties.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!