Foto: LETA
Nesen pārvācos dzīvot uz Pārdaugavu, uz namu, kuru apsaimnieko Rīgas pašvaldības SIA Zemgale, bet pēc pāris mēnešiem manu uzmanību piesaistīja dīvainība komunālo maksājumu rēķinā – es nododu ūdens skaitītāju rādītājus, bet man liek maksāt par mistisku svešu ūdeni, mēnesī vidēji diviem līdz trim kubiem, ko es pati neesmu tērējusi.

Rēķinā norādīts, ka man ir jāmaksā par manis pašas patērēto ūdeni saskaņā ar rādītājiem – ar to viss ir kārtībā, bet tālāk seko pilnīga mistika. Tieku informēta, ka eksistē tāda lieta, kā mājas kopējais nesadalītais ūdens patēriņš, no kura man iedalīta noteikta daļa (piemēram, nesadalītais mājas patēriņš ir 260 kubi, no kuriem man jāmaksā par trim kubiem).
Viens kubs maksā aptuveni 90 santīmus, un tas nozīmē, ka man ar visu PVN mēnesī jāmaksā lieki trīs lati.

Sazinājos ar namu pārvaldi, kur kāda laipna kundze man paskaidroja, ka ir lielais mājas ūdens skaitītājs – ja cipari, ko nodevuši iedzīvotāji, nesaskan ar šī skaitītāja datiem, starpība tiek “godīgi” sadalīta uz galviņām.

Iemesls, kāpēc rādītāji nesakrīt, ir vienkāršs – daļa no maniem kaimiņiem šmaucas. Viņi vai nu nodod nepareizus rādītājus, vai nenodod tos vispār (tad namu pārvalde aprēķina vidējo ūdens patēriņu uz dzīvokli, kas parasti ir krietni mazāks par reālo situāciju), bet starpība jāmaksā visiem.

Kundze arī paskaidroja, ka dzīvokļa rādītāji mēdz būt kļūdaini un kaut kur zudībā var iet līdz pat 20% no ūdens – tas tiek patērēts un lielais mājas skaitītājs to uzrāda, bet rādītājs dzīvoklī tos savas neprecizitātes dēļ neuzrāda. Tā kā es pati vidēji mēnesī patērēju četrus kubus ūdens, trīs lieki kubi nu nekādi nevar būt 20% lielais zudums.
Tas nozīmē, ka namu pārvalde mani spiež maksāt par svešu ūdeni – kāds no kaimiņiem to tērē, bet es un citi apzinīgie maksājam. Tiesa gan, pastāv iespēja, ka kādreiz no šiem krāpējiem nauda tiks piedzīta, bet... par šo ūdeni jau sen būs samaksājuši citi.

Lai problēmu atrisinātu, laipnā kundze man ieteica griezties pie namu pārziņa, jo atzina, ka trīs lieki kubi ir par daudz un problēma ir jārisina – ņemot vērā to, cik ilgu laiku man prasīja namu pārvaldes sazvanīšana, saziņu ar pārzini atstāšu uz vēlāku laiku, pagaidām samierinoties ar to, ka man ir jāmaksā par svešu ūdeni.

Protams, visam ir savas robežas, jo, sākoties apkures sezonai, rēķini par komunālajiem pakalpojumiem pieaugs, un, iespējams, to skaits, kuri nolems nemaksāt par ūdeni, arī. Ja oktobrī man bija jāmaksā par diviem liekiem kubiem, tad novembrī jau par trim. Kas būs decembrī!?

Katrīna, Rīgas iedzīvotāja

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!