Foto: LETA

Andrejs ar sievu un bērniem dzīvo pašvaldībai piederošā dzīvoklī koka namā Kuldīgas ielā, Rīgā, vēsta "rus.delfi.lv". Dzīvoklī nav ne siltā ūdens, ne centrālās apkures un sētnieks jau labu laiku neuzkopj pagalmu. Pavasarī ģimene no "Rīgas namu pārvaldnieka" saņēma paziņojumu, ka maksa par mājas apsaimniekošanu trīskāršota. Vai tas vispār ir likumīgi, neizpratnē ir lasītājs.

"Mēs mitināmies vecā, divstāvīgā koka namā, kurā nav ne centrālās apkures, ne gāzes, ne arī siltā ūdens. Pirms kāda laika mums atnāca paziņojums no "Rīgas namu pārvaldnieka" par to, ka maksu par pakalpojumiem palielina trīs reizes. Tagad maksājam 0,39370 eiro par kvadrātmetru, bet turpmāk maksāsim 1,2067 eiro," stāsta Andrejs.

Andrejs klāsta, ka sētnieks nama pagalmu neuzkopj jau labu laiku. Zāli mājas iemītnieki pļauj paši. Mājas daļēju remontu arī veikuši pašu spēkiem. Krāsojuši sienas, jumtu, uzlējuši betonu, nomainījuši notekas.

"Mājas pārvaldnieks jau sen neko nedara, bet vēl nolēmis no 1. novembra sadārdzināt cenu par pakalpojumiem. Vai tas vispār ir likumīgi? Vai arī citiem klientiem samaksa palielināta?" vaicā Andrejs.

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāve Santa Vaļuma klāsta, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem mājas pārvaldnieks ik gadu oktobrī sagatavo aprēķinus nākamajam gadam. Iedzīvotāju biedrībai tiek dots laiks, lai pieņemtu lēmumu, vai ir apmierināti ar aprēķiniem vai vēlas palielināt maksāto summu, lai varētu iekrāt plānotajiem remontiem. Aprēķins stājas spēkā no nākamā gada 1. janvāra. Visu gadu mitekļu īpašnieki par pakalpojumiem maksā fiksētu summu.

Atšķirībā no privāto dzīvokļu īpašniekiem, pašvaldības mitekļu īrniekiem informāciju par īres maksas izmaiņām (ieskaitot apsaimniekošanas izmaksas) nosūta pusgadu iepriekš, skaidro Vaļuma.

"Tā kā lasītājs īrē dzīvokli, bet īres maksas izmaiņas stājas spēkā 1. novembrī, tad paziņojumu viņam atsūtīja 28. aprīlī," klāsta Vaļuma.

Tādējādi mājā, kur mitinās Andrejs, privāto dzīvokļu īpašnieki par mājas apsaimniekošanu jau no 1. janvāra maksā pēc jaunā aprēķina, bet īrnieki norēķinājās pēc iepriekšējā aprēķina. Tomēr gada griezumā maksai par mājas apkalpošanu jābūt visiem vienādai, tāpēc nama pārvaldnieks veic aprēķinus un pēc kāda laika arī dzīvokļu īrniekiem sūta paziņojumu par jaunajām cenām. Galu galā maksa ir vienāda gan īrniekiem, gan dzīvokļu īpašniekiem.

"Piemēram, 2016. gadā maksa par pakalpojumu ir 0,40 eiro par kvadrātmetru, bet 2017. gadā tā augusi līdz 0,60 eiro par kvadrātmetru. No šī gada 1. janvāra privatizēto dzīvokļu īpašnieki maksā 0,60 eiro, savukārt dzīvokļu īrnieki līdz paziņojuma saņemšanai maksā 0,40 eiro. Savukārt pēc paziņojuma saņemšanas maksā 0,60 eiro, kā arī summu, ko, atšķirībā no privāto dzīvokļu īpašniekiem, nenomaksāja gada pirmajā pusē," aprēķinus detalizēti skaidro Vaļuma.

Uzņēmuma pārstāve arī apgalvo, ka sūdzībām par teritorijas uzkopšanu neesot pamata. Uzņēmuma darbinieki esot apsekojuši Kuldīgas ielas namu un pagalmu, un pārkāpumus nav konstatējuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!