Foto: DELFI Aculiecinieks

Atsaucoties portāla aicinājumam, "Delfi" lasītāji aktīvi ziņo par veselībai un pat dzīvībai bīstamām lāstekām galvaspilsētā. Pašvaldība nedēļas laikā namsaimniekiem par nenotīrītu ledu uz jumta un ietvēm noformējusi teju 300 protokolus.

Bruņinieku ielā svētdien krītošs ledus nonāvējis putnu, kā arī traumējis garāmgājēju, ziņo anonīms aculiecinieks. Saskaņā ar viņa teikto, nama iedzīvotāji jau vairākkārt brīdinājuši apsaimniekotāju, "Rīgas namu pārvaldnieku" par to, ka apledojums no jumta var uzgāzties cilvēkiem.

"Un, lūk, 13. novembrī, līdz ar siltākiem laikapstākļiem, milzīgi ledus gabali sāka krist. Rezultātā mira putns, bet garāmgājējs tik tikko paguva izvairīties no ledus, tas aizķēra viņa roku," stāsta lasītājs.

Galerijā esam apkopojuši visu iesūtīto apledojuma un lāsteku veidošanās vietu fotoattēlus. Jāpiebilst, ka foto attēli sūtīti kopš pagājušās nedēļas, tādēļ iespējams, ka dažviet apledojums jau ir notīrīts.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Neatliekamās medicīniskās dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola, aizvadītajā nedēļā un nedēļas nogalē kopumā slimnīcā ar galvas traumām, kas gūtas krītot lāstekām vai apledojušam sniegam Rīgā, nogādāti četri cilvēki.

Tostarp nedēļas nogalē, 12. novembrī, slimnīcā nogādāta 24 gadus veca sieviete, kurai uz galvas uzkritusi lāsteka. Savukārt 76 gadus vecam vīrietim uz galvas uzkritis apledojis sniega gabals. Viņš nogādāts slimnīcā ar galvas traumu un brūci. Sestdien ledus gabals uz muguras uzkrita arī kādai 28 gadus vecai sievietei, bet viņa no hospitalizācijas atteikusies, ziņo NMPD.

Rīgas domē portālam "Delfi" skaidro, ka viens no varbūtējiem iemesliem, kādēļ namu jumtu tīrīšana iekavējusies, ir ierobežotais uzņēmumu skaits, kas nodarbojas ar šiem darbiem. Ne vienmēr jumtus no sniega un ledus var atbrīvot paši namu īpašnieki vai apsaimniekotāji.

Nedēļas laikā Rīgas pašvaldības administratīvā inspekcija, kas atbildīga par kārtības uzturēšanu galvaspilsētas ielās, noformējusi 270 protokolus namīpašniekiem, kuri nav notīrījuši ēku jumtus vai ietves. "Gandrīz 300 protokolu vienā nedēļā ir ļoti daudz, vairāk nekā citās ziemās. Protams, ka ziema sākās ārkārtīgi strauji, taču arī namīpašnieki un apsaimniekotāji ļoti labi zin, ka jāgatavojas sniegam un salam. Viņi ļoti labi zin, kādas kurai ēkai vai ietvei ir problēmas, atkarībā no laikapstākļiem," pauž Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Uģis Vidauskis.

Domes pārstāvis apgalvo, ka Rīgas domes administratīvā inspekcija, kā arī pašvaldības policija turpinās pastiprināti uzraudzīt situāciju uz jumtiem un ietvēm. Inspekcija strādā plānveidā, taču reaģējot arī uz ierakstiem sociālajos tīklos, kā arī uz zvaniem.

"Būtiski, lai cilvēki, kuri paslīdējuši uz ietves un sasitušies, vai, kuriem uzgāzies ledus gabals no jumta, nekavējoties zvanītu ne tikai ātrajai palīdzībai, bet arī policijai vai Rīgas domes administratīvajai inspekcijai, lai noformē protokolu. To vēlāk varēs izmantot tiesāšanās procesā, kamēr, iespējams, bīstamais ielas posms vai lāstekas jau pēc dažām stundām būs notīrītas," pauž Vidauskis.

Sods par kārtībā neuzturētu ielu vai jumtu ir līdz 350 eiro fiziskai personai, bet līdz 1400 eiro juridiskai personai. Visbiežāk gan pietiekot ar protokola noformēšanu un brīdināšanu. Namīpašnieki sodīti ārkārtīgi reti, atzīst Vidauskis.

Domes pārstāvis aicina iedzīvotājus, pamanot bīstami apledojušus ielu posmus vai arī lāstekas pie namu jumtiem, ziņot par to pašvaldības policijai vai administratīvajai inspekcijai.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis informē, ka par nenotīrītām ietvēm noformēti 116 protokoli, bet par nenotīrītiem jumtiem, tostarp balkoniem, lodžijām, – 120.

Pakrītot uz slidenām ietvēm, traumas guvuši 26 cilvēki. Krītoša sniega vai ledus dēļ bojāti 19 spēkrati, informēja policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!