Foto: DELFI Aculiecinieks

Aizvadītās nedēļas nogalē Biķernieku trasē Rīgā noritēja rallijkrosa "Neste World RX of Latvia" pasaules čempionāta posms, kura apmeklētāji savus spēkratus bija novietojuši arī mežā, izdangājot ceļu un izpostot zaļo zonu, portālam "Delfi" vēsta aculiecinieks Sergejs Bērics. Kopumā sacensību laikā policija fiksējusi ap 300 nelikumīgi novietotu spēkratu.

"2. oktobrī, dodoties pastaigā pa Biķernieku mežu, biju sašutis par lielu skaitu starp kokiem novietotu automašīnu. Meža taciņa bija izpostīta, apkārtne pārvērsta par izgāztuvi. Baļķis, kas ierobežoja iebraukšanu, atvilkts malā. Mežā stāvēja kādi 200 auto," redzēto apraksta Sergejs. Viņš ziņoja arī policijai un bija šokēts par atbildi, ka likumsargi par notiekošo esot informēti, taču neko nevarot mainīt.

"Man arī "patika", ka turpat starp citiem auto noparkots bija arī "Latvijas valsts mežu" spēkrats. Droši vien darbiniekiem bija kādas ar mežsaimniecību saistītas darīšanas," ironizē Sergejs, kurš vēlas uzzināt, kurš bija atbildīgs par notiekošo un vai kāds tiks arī saukts pie atbildības.

SIA "Rīgas meži" skaidro, ka Biķernieku meža daļa, kur čempionāta laikā lielā skaitā tika parkotas automašīnas, ietilpst uzņēmuma apsaimniekotajā zonā. Darbinieki mežu un ceļu pēc čempionāta sakopuši, aktritumus aizvākuši. Savukārt par nepareizi novietotiem spēkratiem atbildīga ir pašvaldības policija, norāda uzņēmuma pārstāvis Edgars Vaikulis.

"Parasti par meža ceļa lietošanu mēs autovadītājus nesodām un policiju nesaucam. Taču šoreiz lietots ir nevis pats ceļš, bet tā nomales, zaļā zona. Pārkāpumus bija jānovērš policijai," skaidro "Rīgas meži" pārstāvis Edgars Vaikulis.

Vaikulis arī bilst, ka liels kaitējums mežam nav nodarīts. Ceļa nomales, mainoties laikapstākļiem, atgūs iepriekšējo stāvokli.

Arī rallijkrosa "Neste World RX of Latvia" pasaules čempionāta posma Biķernieku trasē rīkotāji norāda, ka autovadītāju patvaļīgā rīcība, atstājot auto mežā, nav viņu atbildība. Teritorijas, kas neietilpst sacensību zonā, rīkotāji neapsargā.

Tikmēr Rīgas pašvaldības policijā stāsta, ka pavisam divu dienu laikā likumsargi rallijkrosa apmeklētājiem noformēja aptuveni 100 protokolus par auto novietošanu neatļautā vietā. Video un foto materiālos fiksēti vēl aptuveni 200 nepareizi novietoti spēkrati. Lielākā daļa šo mašīnu reģistrētas Lietuvā un Igaunijā, pastāstīja Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Par auto novietošanu apstādījumos soda ar brīdinājumu vai ar naudas sodu no 10 līdz 350 eiro, informē pašvaldības policijas pārstāvis. "Ņemot vērā tiesu praksi, automašīnu novietošana apstādījumos nav uzskatāma par pārkāpumu ceļu satiksmē, bet gan par pārkāpumu pret vidi. Šādos gadījumos protokolu aiz vējstikla neliek, bet fiksē pārkāpumu un vēlāk to izvērtē. Vēlāk auto īpašniekiem pa pastu nosūta uzaicinājumu piedalīties administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanā. Varbūt tādēļ aculieciniekam radās maldīgs priekšstats, ka pārkāpums nav fiksēts. Atbildība pārkāpējam iestājas pēc administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas," norāda Sadovskis.

Lielo pārkāpumu skaitu policisti sākotnēji skaidroja ar to, ka autovadītāji likumu nav ievērojuši neapzināti. Sadarbībā ar čempionāta organizatoriem Biķernieku trases skaļruņos 1. oktobrī policija autovadītājus aicināja pārvietot transportlīdzekļus novietošanai atļautās vietās stundas laikā.

"Noteiktajā termiņā situācija būtiski nemainījās. Policisti noformēja vairākus desmitus protokolu un izvietoja tos uz pārkāpeju auto vējstikliem," teic Sadovskis. Vairāk nekā 45 gadījumos autovadītāji automašīnas bija atstājuši apstādījumos.

Sacensību otrajā dienā, 2. oktobrī, policisti, pamanot pārkāpēju, jau laikus brīdināja un aicināja auto novietot atļautā vietā. Šādi likumsargiem esot izdevies novērst lielāko daļu pārkāpumu Biķernieku trases tuvumā. "Uz katra stūra un meža ceļa policistus izvietot nav iespējams. Viena pasākuma dēļ policija nenorīkos veselu rajona ekipāžu vienā vietā," teic Sadovskis. Arī policija esot saņēmusi aculiecinieka informāciju par desmitiem uz meža takas atstātu automobiļu. Katrs no tiem fiksēts un policija izvērtēs īpašnieku atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!