Foto: DELFI Aculiecinieks
"Vai Latvijā atgriežas "baisie" deviņdesmitie?" stāstu iesāk "Delfi" aculiecinieks Jurģis, kurš ir satraucies par šķūnīšiem netālu no Dagdas un Strūgu ielas krustojuma, kur mītot bezpajumtnieki un narkomāni. Reportāžas autors Rīgas domei (RD) pārmet, ka tā ierīkojusi narkomāniem tīkamu vidi, bet Rīgas pašvaldības policijai (RPP) – nepietiekamu teritorijas apsekošanu.

""Man ir auksti, un esmu izsalcis!" – ja mēs varētu saprast dzīvnieku valodu, tad, visticamāk, tieši to mēs visbiežāk dzirdētu no ielas kaķiem, sākoties gada aukstajam laikam. Par laimi, kaķus nelaimē neviens nepamet," atsaucoties uz vēstīto Rīgas pašvaldības portālā "Riga.lv", raksta Jurģis, piebilstot, ka "Rīgas dome ir gājusi mazliet tālāk un nolēmusi nelaimē nepamest vēl dažas grūtdieņu grupas – bezpajumtniekus, kurus neuzņem Rīgas patversmes, intravenozo narkotiku tirgotājus un lietotājus".

Kā apgalvo reportāžas autors, Dagdas un Strūgu ielas krustojumā atrodas Rīgas pašvaldībai piederošs zemes gabals, kur ir garas rindas ar šķūnīšiem (skatīt kartē zemāk). "... [šķūnīšus] nu jau droši varam saukt par "bezpajumtnieku", "bomžu" vai "nariku" mājiņām," uzsver Jurģis, kurš arī pievienojis fotoattēlus ar šķūnīšiem (skatīt rakstā zemāk).

"Aukstajās naktīs tie tur nakšņo un kā pingvīni viens otru sasilda, reizēm iekurinot ugunskurus no miskastēs atrastiem atkritumiem. Dienu un nakti starp garajām šķūnīšu rindām spieto narkotiku lietotāji un tirgotāji, kuri šeit agrāk netika manīti," apgalvo reportāžas autors.

"Neraugoties uz iedzīvotāju protestiem, RD un RP atbalsts ir nenovērtējams, lai pēdējā gada laikā radītu jaunu "aizsargājamo teritoriju", tādu pašu kā Rīgas Centrāltirgu, kurā gadu desmitiem dzirdam "spirķik, vodka, sigareti"," pauž "Delfi" aculiecinieks.

Reportāžas iesūtītājs ir adresējis arī vairākus jautājumus Rīgas domei un tās vadībai par šķūnīšiem Strūgu un Dagdas ielas krustojumā. Publicējam tos pilnā apmērā: "Kāpēc jūs šo teritoriju ierīkojāt konkrēti Strūgu un Dagdas ielas krustojumā? Vai tāpēc, ka nav tālu no sabiedriskā transporta centrālajiem galapunktiem un līdz nokļūšanai "mājiņās" nav jāmēro tāls ceļš? Varbūt tāpēc, ka narkotiku tirgotāji kā respektējami uzņēmēji vēlas savu komercdarbības vietu blakus jūgendstila arhitektūras pērlēm? Vai varbūt iemesls "narkomānu un bezpajumtnieku" atbalsta teritorijas ierīkošanai bija blakus esošais bērnu un jauniešu centrs "Daugmale" un Valsts izglītības un satura centrs? Tā teikt, lai bezpajumtnieki un narkomāni pārāk neattālinās no kultūras un lai bērni izglītojas?" vaicā Jurģis.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Kā portālam "Delfi" skaidroja RPP pārstāvis Toms Sadovskis, RPP regulāri saņem izsaukumus uz šo vietu un tā ir iekļauta RPP patrulēšanas maršrutā.

"Arī šodien [6. februārī – aut.] uz attiecīgo adresi policija saņēma izsaukumu un aizturēja meklēšanā izsludinātu vīrieti. Tāpat nevarētu pārmest policijai, ka tā nenogādā bezpajumtniekus patversmēs, jo janvārī vien šogad patversmēs nogādāti 593 bezpajumtnieki, bet vēl 41 bezpajumtnieks nodots mediķu rīcībā," klāsta Sadovskis un piebilst, ka "Gaiziņa ielas patversmē pieņem arī personas reibumā, tādēļ nav tā, ka šīm personām nebūtu, kur palikt".

Lai gan attiecīgā adrese ir iekļauta likumsargu patrulēšanas maršrutā, RPP pārstāvis arī aicina iedzīvotājus turpināt ziņot par pārkāpumiem, "jo reizēm ar patrulēšanu nepietiek, lai konstatētu visus pārkāpumus. Tāpat pie katra stūra nav iespējams izvietot pastāvīgu policijas posteni".

Foto: DELFI Aculiecinieks

Savukārt Rīgas domes pārstāvji skaidro, ka Rīgas Austrumu izpilddirekcija iepriekšējos gados jau ir demontējusi daļu no minētajā zemesgabalā esošajiem neizmantotajiem šķūņiem, kā arī regulāri gādā par zemesgabala sakopšanu un uzturēšanu.

"Zemesgabals atrodas vietā, kur tiešām mēdz uzturēties iedzīvotāji bez noteiktas dzīvesvietas," apstiprina RD.

Kā skaidro pašvaldībā, zemesgabalam apkārt esošās dzīvojamās mājas Lāčplēša ielā 11A, 114, Dagdas ielā 3, 4 nav pieslēgtas centrālās apkures sistēmai. Daļā dzīvokļu ir ierīkotas gāzes apkures sistēmas, bet daļai ir saglabājusies malkas apkures sistēma. Izpilddirekcija ir arī apzinājusi, ka daļu no šķūņiem lieto apkārtējo māju iedzīvotāji malkas uzglabāšanai.

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Šobrīd izpilddirekcija ar apkārt esošo ēku apsaimniekotājiem (tostarp ar Dzīvokļu īpašnieku biedrību un citiem) apzina lietotājus, kuri faktiski izmanto šķūņus atbilstoši to funkcijai, un šo būvju nepieciešamību turpmākai izmantošanai," apgalvo RD pārstāvji.

Kā sola pašvaldība, noslēdzoties apkures sezonai, paredzēts malkas uzglabāšanai nepieciešamos šķūņus koncentrēt vienuviet, bet pārējos demontēt un zemesgabalu labiekārtot.

"Izpilddirekcija lūgs arī Valsts policiju un RPP šo adresi iekļaut pastāvīgās patrulēšanas maršrutos," apgalvo RD.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!