Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgas svētkos man bija tikai viens mērķis - izmantot iespēju apskatīt Spilves lidostas ēku no iekšpuses. To arī izdarīju. Redzēju pat vairāk, nekā cerēts.

Rīgas svētku laikā Spilves lidlaukā norisinājās Aviācijas svētki. It kā pozitīvi bija tas, ka alejas sākumā pie Daugavgrīvas ielas sagaidīja Rīgas Satiksmes autobuss, lai nogādātu cilvēkus tālāk līdz lidostai. Bet ejot tālāk sapratām, kāpēc tas tā ir - naktī lija lietus un uz ceļa izveidojušās pamatīgas peļķes. Arī pie pašas lidlauka ēkas bija tāds mazs ezeriņš, kuru ar sūkņiem centās likvidēt.

Pasākumā varēja klātienē apskatīt lidmašīnas un helihopterus. Lielu interesi izraisīja Nacionālo bruņoto spēku gaisa un sauszemes militārā tehnika, it īpaši tas patika bērniem. Man šāda plātīšanās liekas nožēlojama. Bērni tos uztver kā rotaļlietas - godīgi būtu, ja viņi blakus spožajiem šaujamajiem noguldītu tos cilvēku līķus, kuriem ar šiem ieročiem ir atņemtas dzīvības. Tad būtu līdzvērtīga parāde.

Galvenais apskates objekts, protams, bija lidostas "Spilve" vēsturiskā ēka. Arī es devos uz turieni, lai apskatītu to no iekšpuses. Centrālā telpa, protams, iespaidīga, bet vajadzētu redzēt, kādi apstākļi ir citās telpās.

Darba kabinetos ierīkotas pagaidu dzīvesvietas, turklāt izskatījās, ka tur būtu dzīvojis kāds bezpajumtnieks vai kas tamlīdzīgs. Telpas vienā stūrī mētājas matracis, bet pretējā stūrī izveidota miskaste. Skats vienkārši pretīgs. Un, protams, ka neiztikt bez alkohola pudelēm - to tur ir papilnam. Tas, kas skatītāju acīm atvēlēts, jau ir "skaists", bet ja zini, ka turpat pārdesmit metrus tālāk valda tāda... nekārtība... Vārds "cūcība" būtu aizvainojums pret cūkām. Ar šiem skatiem arī pietika, lai apslāpētu manu sajūsmu par ēku. Internetā gan atrodama informācija, ka tajā plāno ierīkot muzeju.

Ēka ir izzagta līdz pēdējam - palikuši tikai papīri un citi dokumenti. Visi čuguna radiatori ir nozāģēti un aiznesti. Un, ja tur gribēs ierīkot muzeju, tad izmaksas būs vērienīgas, jo ēka ir ļoti nolaista, ūdens ir ticis līdz pat pirmajam stāvam un pamatīgi sabojājis parketa grīdu. Bet par kādu naudu varētu šo ēku atjaunot? Es domāju, ka tad atkal nodokļu maksātajiem būs jāver vaļā savi maciņi.

Visas reportāžas bildes (160) atradīsiet šeit


Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!