Foto: morgueFile
Rīgas domes parādnieku sarakstā nonākusi 105 gadus vecā Nina Zinkeviča, no kuras zvērināti tiesu izpildītāji cenšas piedzīt 532 eiro lielu parādu. Kā pārliecinājās "Delfi", sirmgalve norādītajā dzīvesvietas adresē nav sastopama, bet ieraksts zemesgrāmatā ļauj secināt, ka viņa nav Latvijas pilsone. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, Latvijā deklarēta persona, par kuras miršanu nav oficiālu dokumentu, uzskatāma par dzīvu.

"Latvijas Vēstnesī" publicētais paziņojums vēsta, ka Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes lēmums paredz Ninai Zinkevičai, dzimušai 1912. gada 8. janvārī, nokārtot 532,41 eiro lielās parāda saistības līdz šī gada 7. februārim. Summa jāieskaita zvērinātas tiesu izpildītājas Sandras Paegles depozīta kontā.

Zvērinātas tiesu izpildītājas birojā portālam "Delfi" atklāj, ka Zinkeviča Rīgas domei parādā nenomaksāto nekustamā īpašuma nodokli, kā arī par citiem pašvaldības izrakstītiem rēķiniem. Parādsaistībās Nina esot jau vairākus gadus. Uz līdz šim sūtītajiem brīdinājumiem segt parādus viņa nav atsaukusies, tāpēc lieta nodota tiesu izpildītājam, atklāj Paegles birojā.

Parādus tiesu izpildītāji cenšas atgūt dažādos veidos, tostarp apzinot darba vietu, vai cilvēks saņem darba algu, vai saņem pensiju, kā arī pārbaudot personas kontu stāvokli, vai tajos ir nauda. Došanās uz cilvēka dzīvesvietu esot pēdējais, ko dara tiesu izpildītāji. Pagaidām tas nav darīts. Birojā norāda: nav nekāda pamata apšaubīt, vai Zinkeviča ir starp dzīvajiem un mitinās deklarētajā adresē Jersikas ielā 5, jo no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes saņemtie Iedzīvotāju reģistra dati liecina, ka Zinkevičas ieraksts arvien ir aktīvs.

1. februāra vakarā adresē, kur atrodas Zinkevičai piederošā zeme un kur atrodas trīsstāvu ēka Jersikas ielā 5, gaisma bija iedegta vien pāris logos. Plaša pagalma ieskautajai mājai var piekļūt no Daugavpils ielas puses. Lai gan kāpņu telpas durvis ir slēgtas, pie tām ierīkotas vairākas zvanu pogas un uz vienu no zvaniem atsaucās mājā mītoša pensijas vecuma sieviete. Viņa runāja krieviski un portālam "Delfi" pastāstīja, ka Ninu Zinkeviču nepazīst un ka šāda persona namā pavisam noteikti nedzīvo. Pēc īsās tikšanās kāds cits nama iedzīvotājs ārdurvis un vārtus rūpīgi aizslēdza.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Cilvēks par aktīvu iedzīvotāju reģistrā uzskatāms, ja viņš ir oficiāli deklarējies un ja nav saņemta viņa miršanas apliecība vai tiesas lēmums par viņa nāvi, pauž Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PLMP). Taču drīzumā plānoti grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā. Tie noteiks, ka par personām, kuras sasniegušas 105 gadu vecumu un kuras ilgstoši nebūs noformējušas personu apliecinošus dokumentus, nesaņems pensiju vai citādi būs neaktīvas, pārvalde veiks pārbaudi, lai pārliecinātos, vai personas patiešām ir dzīvas. Savukārt iedzīvotāju reģistrā šādiem cilvēkiem būs statuss "pasīvs", stāsta PLMP pārstāve Santa Jonāne.

"Pašlaik lielākā problēma ir tieši ārvalstīs dzīvojošie un Latvijas iedzīvotāju reģistrā iekļautie cilvēki. Bieži viņi nesaņem Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) izmaksāto pensiju, nav arī citu avotu, kā uzzināt, vai viņi ir dzīvi vai miruši. Turklāt sadarbība ar citām valstīm informācijas apmaiņā šai ziņā nesokas sevišķi labi," stāsta Jonāne.

VSAA portālam "Delfi" izdevās noskaidrot, ka nekādi pabalsti vai pensija 105 gadus vecajai sievietei netiek izmaksāti.

PLMP neatklāj, vai Zinkeviča ir Latvijas pilsone, tomēr ieraksti Zemesgrāmatā ļauj noprast, ka kundze nav Latvijas valstspiederīgā. Sievietes īpašumā gan kopš 1998. gada ir zeme Jersikas ielā 5, Rīgā 463 kvadrātmetru platībā, un tās kadastrālā vērtība ir 2863 eiro.

Tiesu izpildītājas Paegles birojā paskaidro: ja Zinkeviča nesamaksās norādīto summu līdz 7. februārim, tad drīzumā viņas īpašums nonāks izsolē. Gadījumos, kad "cilvēks nenāk kontaktā, tad tā tas notiek", paskaidro zvērinātu tiesu izpildītāju birojā un atsaucas uz Civilprocesa likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!