Foto: DELFI Aculiecinieks
"25. oktobra vakarā Jūrmalas šosejas malā pamanīju guļam ievainotu suni," savu stāstu sāk "DELFI Aculiecinieka" lasītāja Līva.

"Noskaidroju, ka neatliekamo medicīnisko palīdzību ievainotiem dzīvniekiem sniedz Dr. Beinerta klīnika. Sazinoties ar Dr. Beinerta klīniku, man tika paskaidrots, ka šādi izsaukumi tiek pieņemti tikai no Pašvaldības policijas pēc tam, kad policija ir pārliecinājusies par šāda dzīvnieka esamību.

Caur dienestu 112 tika sazvanīta Rīgas pilsētas Pašvaldības policija, kurai tika izklāstīta informācija, ka šosejas malā guļ suns ar dzīvības pazīmēm, kā arī tika lūgts pa-ziņot par to Dr. Beinerta klīnikai, lai pēc iespējas ātrāk dzīvniekam būtu iespējams sniegt neatliekamo palīdzību.

Pašvaldības policija norādīja, ka tūlīt par šo faktu ziņos Ceļu policijai, un saruna tika pārtraukta. Pēc aptuveni 30 minūtēm atkārtoti zvanīju uz Dr. Beinerta klīniku, lai
pārliecinātos, ka viņi jau ir ceļā uz norādīto adresi. Tomēr Dr. Beinerta klīnika joprojām par šādu izsaukumu nebija informēta.

Atkārtoti, caur dienestu 112 tika lūgts savienojums ar Rīgas pilsētas Pašvaldības policiju. Atkal no jauna bija nepieciešams skaidrot apstākļus, sekoja vairākas pāradresācijas no vienas policijas amatpersonas uz otru (jo neviens īsti nezināja, kurš par to ir atbildīgs), taču policisti apņēmās šo lietu atrisināt, un saruna tika pārtraukta. Aptuveni vēl pēc 30 minūtēm ieradās Dr. Beinerta klīnikas darbinieks, bet, apskatījis dzīvnieku, konstatēja, ka tas jau ir miris aptuveni 20 minūtes. Mirušais dzīvnieks tika iecelts klīnikas automašīnā un aizvests.

Dr. Beinerta klīnikas personāls apstiprināja, ka starp Rīgas domi un Dr. Beinerta klīniku ir noslēgts attiecīgs līgums, kurš cita starpā paredz kārtību, ka ārpus ierastā darba laika (no pulksten 9 līdz 18), ja Rīgā tiek atrasts ievainots dzīvnieks, sākotnēji jāsazinās ar Rīgas pilsētas Pašvaldības policiju, kurai jāierodas izsaukuma vietā, jākonstatē apstākļi, un tikai tad Pašvaldības policijas amatpersona izsauc Dr. Beinerta klīnikas speciālistus palīdzības sniegšanai cietušajam dzīvniekam.

Atbraukušajam darbiniekam jautājot, kādēļ šoreiz viss bijis tik ilgi un tikai pēc vairāk nekā stundu ilgas informācijas apmaiņas kāds tomēr ir atbraucis, darbinieks paskaidroja, ka Dr. Beinerta klīnikai nav tiesību reaģēt uz iedzīvotāju izsaukumiem, bet šajā gadījumā policija ultimāta veidā ir likusi doties uz notikumu vietu, neievērojot standarta procedūru.

Šīs situācijas rezultātā dzīvnieks nomira tikai tāpēc, ka Rīgas domes noteiktā kārtība paredz tik ilgu, birokrātisku un bezjēdzīgu procedūru no pirmā zvana Rīgas pilsētas Pašvaldības policijai līdz reālai palīdzības sniegšanai dzīvniekam. Attiecīgi var secināt - Rīgas pilsētā ir pilnīgi neiespējami, ka dzīvnieks pēc notriekšanas varētu izdzīvot.

Cik suņu upuri vēl būs nepieciešami, lai minētajā līgumā noteiktā kārtība tiktu mainīta?"

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes Dzīvās dabas resursu nodaļas vadītāja Renāra Grinberga komentārs: "Lai informētu par Rīgas pilsētas teritorijā klaiņojošiem, savainotiem vai agresīviem dzīvniekiem, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz tālruni 25473333, kas darbojas 24 stundas diennaktī. Laikā no pulksten 9 līdz 18 šo numuru apkalpo Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmes apsaimniekotājs - biedrība "Dzīvnieku pansija "Ulubele"", bet no pulksten 18 līdz 9 izsaukumus pieņem SIA "Dr. Beinerts" administrators.

Ja manīts agresīvs suns no pulksten 18 līdz 9, iedzīvotāji aicināti zvanīt policijai. Pēc Valsts vai Pašvaldības policijas izsaukuma tiek nodrošināta suņa notveršana visu diennakti.

Tāpat SIA "Dr. Beinerts" nodrošina negadījumos cietušo, slimo un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo bezsaimnieka dzīvnieku transportēšanu, medicīniskās palīdzības sniegšanu un eitanāziju. Ierašanās notikuma vietā no izsaukuma pieņemšanas brīža tiek nodrošināta pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā triju stundu laikā.

Tā kā pašvaldība apmaksā SIA "Dr. Beinerts" pakalpojumus par bīstamu dzīvnieku izolēšanu, kas tiek noķerti Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, tad šis pakalpojums saņemams ar policijas dežūrdaļas starpniecību. Policijas atskaites par šiem notikumiem ir pamats pakalpojumu apmaksai.

Savainotu mājdzīvnieku gadījumā nav obligātas prasības iesaistīt policiju, jo par viņiem normālā situācijā būtu jārūpējas saimniekiem, kuriem arī vajadzētu apmaksāt speciālistu (veterinārārstu) ierašanos.

Šajā konkrētajā gadījumā zvanītājs nevarēja precīzi nosaukt vietu, kur atrodas savainotais suns, tāpēc arī ieilga palīdzības sniegšana. Aicinām iedzīvotājus, mēģinot palīdzēt nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, saziņā ar atbildīgajiem dienestiem censties precīzi nosaukt vietu, kur palīdzība ir nepieciešama."

Autores komentārs: "Uz Rīgas domes komentāru gribētu norādīt, ka visos zvanos (gan Dr. Beinerta klīnikai, gan policijai) atrašanās vieta tika nosaukta precīzi - kafejnīca "Vērdiņš". Tātad var secināt, ka iesaistītajām pusēm bija vajadzīga vesela stunda, lai internetā apskatītu kafejnīcas adresi. Vai varbūt mums Rīgā ir daudz kafejnīcu „Vērdiņš”, un policisti nezināja, tieši par kuru es runāju?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!