Ceturtdienas rītā, kas ir aukstākais līdz šim piedzīvotais rīts, Rīgā, Lubānas ielā, trolejbusi nav varējuši pabraukt dzirksteļojošo vadu dēļ, novērojis kāds “Delfi” aculiecinieks.

Viens pēc otra rindā apstājušies vairāki trolejbusi.

Jau vēstīts, ka ceturtdienas rītā atsevišķās vietās – galvenokārt uz tiltiem un viaduktiem – manīts apledojums jeb tā dēvētais melnais ledus, ziņo autovadītāji. Ziņas par apledojumu agrā rītā saņemtas uz Buļļupes tilta Rīgas ziemeļos un Dzintaru viadukta Jūrmalā. Vēlāk ziņas par apledojumu pienākušas arī no Dienvidu tilta un Slāvu apļa, kā arī Salu tilta un Krasta ielas pārvadiem.

Gaisa temperatūra daudzviet Latvijā noslīdējusi līdz -5..-6 grādiem, tostarp starptautiskajā lidostā "Rīga" sals sasniedzis -5 grādus, kas ir tuvu galvaspilsētas 13.oktobra aukstuma rekordam – 1959.gadā reģistrētajiem -5,2 grādiem.

Ceturtdienas rītā daļai trolejbusu, kuri devās agrākajos reisos, uz vadiem bija izveidojusies apledojuma kārtiņa, kuras dēļ vadi dzirksteļoja un padarīja neiespējamu transportlīdzekļu kustību, portālam “Delfi” apstiprināja “Rīgas satiksmē”.

Atsevišķi transporta līdzekļi brauca nevis ar elektrisko strāvu, bet, izmantojot dīzeļģeneratorus.

“Rīgas satiksmes” pārstāvis Viktors Zaķis pieļauj, ka zināmas nobīdes no ierastā sabiedriskā transporta līdzekļu pārvietošanās grafika varētu būt notikušas. Laikam kļūstot siltākam, apledojums nokūst un transportlīdzekļiem vairs nav problēmu izmantot strāvu caur vadiem.

Zaķis skaidro, ka pārsvarā ledus kārtiņa uz vadiem izveidojas un tramvaju, kā arī trolejbusu vadi dzirksteļo laikapstākļos, kad temperatūra strauji mainās no plusiem uz mīnusiem.

“Ja naktī un vakarā ir plusi, uz vadiem sakrājas kondensāts, ūdens. Ja temperatūra pazeminās, ūdens sasalst un veidojas ledus kārtiņa. To veicina arī tas, ka naktī un ļoti agri no rīta trolejbusi nebrauc. Dažkārt ir nācies speciālistiem pat braukt un kasīt apledojumu nost,” skaidroja Zaķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!