Biedējoša aina šonedēļ uzņemta Rīgas mākslas un mediju tehnikumā. Iekštelpu remonta veicējs sienu apdari veic, balansējot uz kāpņu margām vairāku stāvu augstumā, liecina portālam "Delfi" uzticēts video. Skolas vadība tagad nolēmusi remontdarbus pārcelt uz vakara stundām un nedēļas nogalēm.

Šoku un neizpratni aculieciniekam raisa ne vien remontdarbu veicēja rīcība, neparūpējoties par savu drošību darba laikā, bet arī remonta trokšņi un putekļi. Video filmēts mācību stundu laikā, ap pulksten 12.

"Trakākais ir tas, ka tas viss notiek stundu laikā. Tiek špaktalētas sienas, bīdītas stalažas, remonts notiek virs galvas visos staigājamajos gaiteņos. Būvgruži mētājas uz grīdas, putekļu dēļ bieži sāp deguns," klāsta aculiecinieks.

Rīgas mākslas un mediju tehnikuma direktore Maija Vanaga portālam "Delfi" pauž, ka ir informēta par skolas telpās iemūžināto remontdarbu veicēja pārkāpumu. Tāpat direktore sacīja, ka skolā ieradusies Valsts darba inspekcija (VDI), veikusi pārbaudi un uzņēmumam, kas veic remontdarbus, uzlikusi sodu. Direktore arī sacīja, ka arī pirms tam uzņēmuma vadītājs vairākkārt aizrādījis darbiniekiem par pārkāpumiem.

Pašlaik nolemts remontdarbus pārcelt uz vakara stundām un nedēļas nogalēm.

VDI Sadarbības un attīstības nodaļas vecākā eksperte ārējo sakaru jautājumos Megija Ekkerte norāda, ka inspekcija par pārkāpumu ar skolas vadību sazinājusies telefoniski un informējusi par nedrošiem darbiem skolas teritorijā.

"Šobrīd, pēc skolas vadības teiktā, var secināt, ka darbinieku drošības apstākļi esot uzlaboti un pārkāpumi ir novērsti, bet, neskatoties uz to, VDI šo objektu un uzņēmumu turēs savā redzes lokā un plāno iespējamu pārbaudi tajā," sacīja Ekkerte.

Komentējot video, inspekcijā norāda uz acīmredzamiem pārkāpumiem - darbinieks darbu veic nedrošos apstākļos. Darba devējam būtu bijis jānodrošina darbinieks ar atbilstošu darba aprīkojumu, lai darbinieks, neriskējot ar dzīvību un veselību, varētu droši aizsniegt konkrēto vietu un izpildīt darbu. "Turklāt ir redzams, ka darbiniekam nav izsniegti arī piemēroti individuālie aizsardzības līdzekļi - video redzamajā sižetā darbinieks būtu jānodrošina ar pret kritiena drošības sistēmu, ķiveri un aizsargapaviem," nedrošos apstākļus skolā raksturo Ekkerte.

Inspekcija arī aicina iedzīvotājus, kuri novēro nedrošos apstākļos īstenotus darbus, nepalikt vienaldzīgiem un ziņot par to skolas vadībai. "Ja situācija nemainās, aicinām ziņot VDI. Šādos gadījumos būtiski ir rīkoties ātri, tādējādi, iespējams, glābjot darbinieku un novēršot nelaimes gadījumu!" mudina Ekkerte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!