Foto: DELFI Aculiecinieks
Nelaimi, kas skārusi Hapaka grāvī mītošās zivis, izraisījusi grāvja ūdens līmeņa pazemināšana, portāls "Delfi" noskaidroja Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldē.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka aculiecinieks Valters otrdien, 28. augustā, pamanījis, ka Rīgas teritorijā, Daugavas kreisā krasta pietekā, Hapaka grāvī, gājis bojā simtiem asaru, raudu, ruduļu un līdaku. Arī Rātsupītes ūdens bija iekrāsojies brūnganā krāsā, dažviet melnā un slikti oda.

Valsts vides dienesta pārstāve Maruta Bukleviča skaidroja, ka galvenie zivju bojāejas iemesli ir skābekļa trūkums ūdenstilpē un ūdens līmeņa pazemināšanās ilgstošā sausuma perioda dēļ.

Savukārt RD Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes pārstāvis Jānis Švinskis portālam "Delfi" pastāstīja, ka departaments ir saņēmis finansējumu Spilves poldera sūkņu stacijas rekonstrukcijai. Pārbūves darbi ietver pasākumus sūkņu stacijas apsekošanai un nepieciešamo darbu konstatēšanai, pārbūves projekta izstrādei un atsevišķus pasākumus apsekojumā konstatēto defektu likvidēšanai. "Apsekojuma laikā tika konstatēts, ka ir bojātas uz vienas no ūdens pārsūknēšanas ailēm uzstādītās aizsargrestes. Lai pasargātu esošos sūkņus no sabojāšanas riska, tajos sūknēšanas laikā iekļūstot dažādiem priekšmetiem, bija nepieciešams veikt tūlītēju aizsargrestu nomaiņu," skaidro Švinskis. Nomaiņas realizēšanai arīdzan ir nepieciešams pazemināt Hapaka grāvja ūdens līmeni.

Švinskis pieļauj, ka zivju bojāeju Hapaka grāvī ir izraisījusi slāpšana ūdens līmeņa pazemināšanās dēļ. Viņš stāsta, ka pārvaldes speciālistu vērtējumā arī ūdens krāsas izmaiņas un smaka ir saistīta ar zemu, stāvošu ūdens līmeni. "Hapaka grāvis lielā tā daļā, sevišķi aiz sūkņu stacijas uz Jūrmalas pusi, ir mākslīgi pārveidota meliorācijas sistēmas daļa Spilves poldera ūdens līmeņa pazemināšanai. Tā primārā funkcija ir novadīt ūdeni no nosusināmā poldera, kā arī polderī un pie tā esošajām dzīvojamās apbūves teritorijām," atzīmē Vides pārvaldes pārstāvis.

Švinskis stāsta, ka, lai sūkņu stacija sekmīgi pildītu pārsūknēšanas funkcijas, ir nepieciešami remontdarbi, kurus nav iespējams veikt bez ūdens līmeņa pazemināšanas. Tostarp viņš informē, ka pārvaldes speciālisti trešdien ir apsekojuši teritoriju. Švinskis norāda, ka Vides pārvaldes vērtējumā būtisks kaitējums zivju resursiem nav nodarīts un min, ka iespējams remontdarbu un apsekojuma veikšanai būs nepieciešama atkārtota ūdens līmeņa pazemināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!