Foto: DELFI Aculiecinieks
10. oktobrī visā pasaulē,tostarp arī Latvijā tika darīti lielāki vai mazāki "zaļie darbi, svinot Vispasaules zaļo darbu dienu. Latvijā tika organizēti ap 30 pasākumu, no kuriem liela daļa bija Rīgā, uz septiņiem no tiem devamies arī mēs - Latvijas Universitātes Komunikācijas zinātnes 2.kursa studenti.


Kampaņa 10/10/10 tika atklāta Doma laukumā plkst.10:10, kur cilvēki ar velosipēdiem veidoja 10/10/10 zīmi. No Latvijas Radio balkona multimāksliniece Bonija koordinēja zīmējuma veidošanu, lai tas būtu precīzs un fotoobjektīviem pievilcīgs. Šeit pat Doma laukumā tika dots arī starts velo orientēšanās "Eko punktu medību" dalībniekiem, kuri mazliet vairāk kā 2 stundās veica dažādus izaicinājuma uzdevumus un plkst. 13 finišēja Andrejsalā. Pasākumu organizēja piedzīvojumu organizācija "Lūzumpukts". Dalībnieki, kuri jau iepriekš bija piedalījušies "Lūzumpunkta" veidotajās sacensībās, atzina,ka salīdzinoši šīs bija vieglākas , nekā ierastās "Pilsētas medības".
Pabijām arī Loasje radošās rakstīšanas darbnīcā, kas 10.oktobra rītā savu mājvietu bija atradusi Velo veikalā/kafejnīcā „MIIT”, Rīga, Lāčplēša iela 10. Sākumā visi atnākušie tika iepazīstināti ar to, kas vispār ir starptautiskā organizācija Loasje. Ideja radusies Nīderlandē, un tagad pārņēmusi daudz Eiropas valstis, kur tiek veidoti un izplatīti teksti uz balta fona ar melniem burtiem un bez pieturzīmēm -lai katrs to var izlasīt un saprast, kā vēlas.

Foto galerija

Savukārt mazliet tālāk no pilsētas centra, Kengaragā, Grāpju pussalā, notika "Garnier" un projekta "Pēdas" rīkotā talka, kurā piedalījās ap 50 zaļā dzīvesveida atbalstītāju. „Atkritumu vākšanas talku CO2-10/10/10” atklāja Jānis Moisejs. Četru stundu laikā tika savākts un sašķirots patiešām ievērojams daudzums atkritumu, par to pārliecinājāmies arī paši.
No sportiskām aktivitātēm, radošās darbnīcas un talkas nonācām restorāna KID telpās, kur notika diskusijas par tēmu „Mīti un patiesība par Energoefektivitāti". Tika runāts par energoefektivitāti, kas tiešā veidā saistīta ar vidi un telpu, kurā dzīvojam.

Ar biedrības „Humana People to People in Latvia” un „Ideju Māja” atbalstu tika rīkota "Ilgtspējīgas modes talka" radošajā telpā Tasty, Martas ielā. Pie jaunu drēbju un aksesuāru radīšanas pasākuma dalībnieces ķērās jau plkst.10 un aktīvi ģenerēja jaunas idejas, sadiedza, šuva un piemērīja isas dienas garumā. Šeit apnikušajām vai no vecmāmiņu skapjiem izvilktajām drēbēm tikai piešķirta otrā elpa, kā arī ļoti oriģināls veidols, ko varēja vērot vakarā, kad meitenes demonstrēja savus jaunos tērpus.

Kā pēdējo apmeklējām tirdzniecības centru "Domina Shopiing", kur ar savu parakstu uz pastkartes varēja paust savu atbalstu PET pudeļu depozīta sistēmas ieviešanai Latvijā.

Pastkartes pēc tam tika sūtītas uz Vides ministriju, lai darītu zināmu sabiedrības atbalstu šādai sistēmai.

Ar pastkaršu parakstīšanu noslēdzām savu Vispasaules Zaļo darbu dienas pasākumu maratonu, kura laikā vēl vairāk pārliecinājāmies, cik svarīgi ir palīdzēt dabai, lai Latvija kļūtu par zaļāko valsti pasaulē un pavisam vienkārši-lai varētu baudīt tās visus labumus, ko ikdienā saņemam no mammas dabas.

Sintija Melne

Video autori un darbojošās personas: Gustavs Repše, Vadims Gušķins, Dāvis Pēterkops, Sintija Melne, Renārs Bitēns

'Mammadaba' pasākumi skolēniem

'Vispasaules zaļo darbu diena' ietvaros deviņās Mammadaba vēstniecībās – Alūksnes, Ādažu, Vandzenes vidusskolā, Kalsnavas, Ogres, Pūres, Andrupenes pamatskolā, kā arī Ziepniekkalna sākumskolā un Rubas speciālajā internātpamatskolā tika stādītas eglītes, priedītes un bērziņi, tādā veidā samazinot ogļskābās gāzes jeb CO2 izmešu daudzumu atmosfērā. Fotogrāfijās - Ziepniekkalna sākumskolas un Andrupenes pamatskolas čaklie skolēni, skolotāji un vecāki.

Foto galerija

Skolēniem kopīgi strādājot, tika iestādīts apmēram ducis bērzu, priežu un egļu. Savas dzīves laikā katrs koks ar fotosintēzes palīdzību absorbēs vidēji 1 tonnu CO2. Sākotnēji tika plānots stādīt 100 kociņus, taču Rīgas mežniecība atļauju skolas teritorijā iestādīt šādu koku skaitu nedeva, tāpēc pēcpusdienā koku stādiņi vēl tika vesti uz tuvumā esošajām privātajām teritorijām, kur tie atrada savas mājvietas.

Ziepniekkalna sākumskola, kura sadarbībā ar AS „Latvijas valsts meži” organizēja šo koku stādīšanas pasākumu, ir pirmā Rīgas ekoskola. Mammadaba vēstniecības akreditāciju Latvijā kopā ir saņēmušas 9 skolas, viena no tām ir Ziepniekkalna sākumskola, kura ir vienīgā skola Rīgā, kurai ir piešķirts Mammadaba vēstniecības statuss, par kuru liecina lepni plīvojošais Mammadaba karogs pie skolas centrālās ieejas.

Mammadaba šīs kampaņas ietvaros atgādina, ka patīkamai izklaidei Latvijas dabā nav nepieciešami ne lieli finansiāli izdevumi, ne arī ievērojami neatjaunojamās jeb fosilās enerģijas tēriņi – lielākā daļa atpūtas vietu Latvijas valsts mežos ir pieejamas bez maksas! Dodies arī citās dienās pastaigās pa mežu – kājām, nūjojot vai ar velosipēdu, makšķerēt, sēņot, ogot, vērot putnus, orientēties… Iespējas bezgalīgas!

Teksts un foto Inga Pētersone un Aigars Rubikis

Pasākums 'Dabas Dobē'

Foto galerija

Savukārt ekopārtikas veikals 'Dabas Dobe' sadarbībā ar Britu Padomi Latvijā organizēja šai dienai veltītu īpašu pasākumu, kurā bērniem bija iespēja piedalīties visdažādākajās radošajās darbnīcās, bet pieaugušajiem - malkojot bioloģiski audzētu tēju, noskatīties filmu par klimata izmaiņām „Age of Stupid”.

Aigars Rubikis

'Zaļais tējas vakars' Vidzemes Augstskolā

Vidzemes Augstskolas Studentu apvienība un AIESEC Valmiera, kampaņas „10/10/10 – VISPASAULES ZAĻO DARBU DIENA” ietvaros 07.10.2010. bija sarīkojuši "Zaļo tējas vakaru".

Foto galerija

Vidzemes Augstskolas (ViA) dienesta viesnīcas zālītē pulcējās studenti, absolventi un pasniedzēji, lai diskutētu par videi draudzīgu dzīvesveidu. Ar neformālām prezentācijām uzstājās ViA studenti un pēdējo gadu absolventi, kas pastāstīja, ko cilvēkam dod pievēršanās zaļam dzīvesveidam. Pasākuma dalībnieki varēja salīdzināt, kā atkritumu šķirošana notiek Portugālē un Valmierā, uzzināt daudz jauna par dabīgo kosmētiku, darbību dabas aizsardzībā, kā arī to, kā mēs katrs varam ietekmēt klimata izmaiņas.

Visi ViA studenti iepriekš tika aicināti piedalīties konkursā "Mana zaļā ideja" un veidot jebkāda formāta prezentācijas par to, kā viņi saprot jēdzienu "videi draudzīgs dzĪvesveids". "Zaļajā tējas vakarā" notika darbu prezentēšana un apbalvošana.

Atnākušie aktīvi iesaistījās diskusijās un bija tik ieinteresēti, ka pasākumus beidzās pusotru stundu vēlāk kā bija plānots.

Baiba Cimoška
Vidzemes Augstskolas Studentu apvienība

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!