Foto: F64
Uz vietas redzēju tos skatus un man nepatīk, ka daži cenšas notušēt notikušā īstos apmērus, savos iespaidos par notikušo sestdienas vakarā Mežaparka Lielajā estrādē, kur bērnu ģībšanas dēļ tika pārtraukts XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." ģenerālmēģinājums, dalās portāla "Delfi" sporta redaktors Uldis Strautmanis, kurš mēģinājumā skatītāju rindās vēroja sava dēla uzstāšanos.

Pie vakardienas masu psiohzes saistībā ar Dziesmu svētkiem tomēr rodas dažas pārdomas un jautājumi, uz kuriem gan droši vien atbildes nesaņemšu. Pats biju uz vietas un redzēju tos skatus, tāpēc, ja kāds ir kompetents, tad sakiet un komentējiet manus novērojumus. Skaidrojam, ja kādam ir viedoklis no pieredzes.

Varu tikai piebilst, ka ļoti kvalitatīvi un bez panikas lielās masa tika izvadītas no Lielās estrādes, tas gan bija ļoti labi organizēts.

1. ŪDENS!!! Koristiem uz lielās skatuves NEBIJA ūdens! Līdzi drīkstēja būt tikai lietus mētelītis un krāsu grāmata.

2. Joprojām ŪDENS un SILTA TĒJA! Ja jau bērniem bija ķermeņu atdzišana, drebulis, utt., tad kāpēc pie mediķiem (un citiem dalībniekiem, kas stresoja visā Lielajā estrādē) ūdens pudeles sāka dot tikai aptuveni 20 minūtes pēc tam, kad atcēla mēģi un bija pilns ar kritušajiem. Vairāk nekā 30 minūtes pēc atcelšanas devos prom, un tikai tad pie pārdevējiem pieskrēja viena no "orgiem" un teica, ka vajadzēs daudz siltas tējas. LABRĪT! Kur Jūs bijāt????

3. Mediķiem pietika rokas - muļķības! Vēl koncerta laikā mediķi nespēja tikt ar visu galā, bērnus nesa gan apsargi, gan kora biedri un vecākie dalībnieki. Papildus mediķu brigādes ieradās apmēram 30 minūtes pēc atcelšanas, jo neredzēju piebraucam papildus medicīniskās brigādes. Ejot prom no estrādes tikai dzirdēju, ka sāk gaudot arvien vairāk signāli, acīmredzot brauca palīgā.

4. Mediķi nevar pateikt cietušo bērnu skaitu - un NEPATEIKS! Jo fiziski tas nav iespējams. Desmitiem bērnu gulēja uz soliem skatītāju vietās apsegti ar visām iespējamām drēbēm, mediķu pie viņiem nebija. Dažus bērnus redzēju staigājam un pie deguna ik pa laikam pieliekot vates kušķi ar ožamo spirtu. Viņus neviens organizēti neuzmanīja, neviens viņus nepieskaitīja no glābējiem, tātad skaitā neiekļūs! Vēl redzēju dažus bērnus ārpus Lielās estrādes, pie 11. tramvaja arī ātrie atbrauca. Tādi gadījumi noteikti bija vairāki.

Par skaitu - pirms sākās masu krišana, bija jau vismaz 20 bērni (ja ne vairāk), kurus nonesa. Izsaukuma zīme, kas nozīmēja, ka tajā vietā kādam ir slikti, cēlās gaisā tik bieži, un tas nebija lokāli kādā vienā estrādes vietā. Negribu celt psihozi, bet kopumā palīdzība (ne tikai mediķu) tika sniegta stipri virs dažiem desmitiem. Es teiktu, ka robežās 50-100 vismaz. Neredzēju situāciju estrādes otrā pusē, novērojumi tikai vienā pusē.

5. Ārstu teiktais - "Bērni Rīgā uz svētkiem sabraukuši no dažādām Latvijas vietām, nonākuši sev jaunos apstākļos, jaunā vidē, kas radījis papildus stresu. 
MUĻĶĪBAS! Ģība arī rīdzinieki, ģība pusaudži, kuriem tas nebūt nav pirmais piedzīvojums, kuri ir dziedājuši pirms tam!

Protams, ka ir jātiek skaidrībā, kas pie vainas (lielās slodzes, ēdināšana), lai nekas tāds neatkārtotos. 

Un vēl nepatīk, ka daži cenšas notušēt īstos apmērus, jo skats uz vietas bija drausmīgs. Mediķu brigādes skrēja nenormālos ātrumos, lai paspētu pie cietušajiem un sniedza palīdzību acīmredzami smagāk cietušajiem.

Par gājiena atcelšanu - pareizs lēmums, jo pamēģiniet iejusties bērnu ādā. Paskatieties bildes no notikuma vietas, kad nes bērnus - kādas sejas ir pārējiem koristiem!!! Bērnam tur ir psiholoģiskais šoks, un tās domas pa galvu tikai ir, ka bija blakus kādam slikti un kāds tev blakus ir noģībis. Pieļauju, ka vairāki pārtrauks dziedāšanu pēc šiem skatiem, jo bērna sirsniņa tomēr ir emocionāla un redzētais paliks atmiņā uz ilgiem laikiem. Diemžēl.

P.S. Piebildīte - rīkotāji aicināja dot siltus apģērbus. Neredzēju, ka kāds apsargs iedotu jaciņu... Mēs ar sievu iedevām un apsedzām vienu bērnu, pēc tam ar mūsu jakām vēl vismaz 2 bērni tika sasildīti.

*Raksts tapis vēl pirms tika paziņots dalībnieku skaits - 500, kam sestdienas vakarā palīdzējuši un kurus konsultējuši mediķi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!