Foto: DELFI Aculiecinieks
Apkures izmaksas šoziem daudzus Latvijas iedzīvotājus pārsteidza un šokēja, turklāt lielu neizpratni radīja milzīgas siltuma izmaksu atšķirības. Rīgā izmaksas atšķiras līdz pat trīs reizēm – no mazāk nekā viena lata par kvadrātmetru līdz 2,62 latiem, liecina portālam "Delfi" iesūtītie vairāk nekā 100 apkures rēķini. Namu apsaimniekotāji skaidro, ka atšķirība slēpjas nevis aprēķina metodikā, bet gan ēku tehniskajā stāvoklī un lietošanas paradumos, un norāda, ka no apkures maksājumiem paši sev naudu neiekasē.

Portāls "Delfi" trīs dienu laikā ir saņēmis vairāk nekā 100 apkures rēķinus, kuros apkures izmaksas variē no mazāk nekā lata par kvadrātmetru līdz 2,62 latiem par kvadrātmetru. Portāls "Delfi" pateicas par jūsu aktivitāti un iesūtītajiem rēķiniem.

Cenu līderis ar 2,62 latiem un 2,4 latiem uz vienu kvadrātmetru no visiem iesūtītajiem rēķiniem ir SIA "Rīgas namu pārvaldnieks". Iesūtītie rēķini norāda uz būtiskām apkures izmaksu atšķirībām gan viena, gan vairāku namu apsaimniekotāju mājās. Piemēram, tā paša "Rīgas namu pārvaldnieka" rēķinos norādītā summa variē no 1,31 lata par kvadrātmetru līdz 2,62 latiem par kvadrātmetru. Savukārt, SIA "Latio namsaimnieks" rēķini turas 1,35 latu robežās, kas tomēr nav vismazākais iesūtītais rēķins.

"Atšķiras patēriņš, cena visiem ir vienāda. Summas tiek aprēķinātas, sadalot "Rīgas Siltuma" rēķinu uz dzīvokļiem. Patēriņš savukārt ir atkarīgs no ēkas tehniskā stāvokļa, lietošanas īpašībām, tehniskajām atšķirībām būvēšanas stadijā un projektā un dzīvokļu īpašnieku pieņemtajiem lēmumiem par ēkas uzturēšanu. Mēs nevaram pieņemt viņu vietā lēmumu par ēkas siltināšanu. Kopumā mums divu gadu laikā ir bijušas aptuveni 600 sapulces, kurās iesaistīti arī dzīvokļu īpašnieki, par šo tematu," stāstīja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" preses sekretārs Krists Leiškalns.

"Apkures izmaksas var samazināt, uzlabojot mājas tehnisko stāvokli, uzlabojot komunikācijas, ieregulējot siltumvadus un piedāvājot mājas renovāciju. Tāpat mums ir pašiem savi siltumtehniķi, kas nodarbojas ar komunikācijām, jo esam ieinteresēti sagatavot tās optimālajā režīmā," portālam "Delfi" pastāstīja SIA "Latio namsaimnieks" pārstāvis Kalvis Kalniņš. Viņš atzina, ka vienotas metodikas apkures izmaksu aprēķināšanai nav, neviens nav tādu arī ierosinājis. Katrai mājai ir sava noteikta metodika apkures izmaksu aprēķinā.

"Mēs strādājam citādāk nekā "Rīgas namu pārvaldnieks", mums ir mājas vecākie, kas rūpējas par šīm lietām. Ja mums nebūtu deleģēti šādi cilvēki, tad mums būtu jāsasauc kopsapulce, kā tas tiek darīts citos uzņēmumos," jautāts, kā SIA "Latio namsaimnieks" ir izdevies pārliecināt dzīvokļu īpašniekus nosiltināt mājas, norādīja Kalniņš.

Siltuma cenu apstiprina valsts sabiedrisko pakalpotāju regulators, un siltuma ražotājs par attiecīgo cenu arī to piegādā mājai. No mājas ir atkarīgs, cik liels būs apkures rēķins. Siltuma cena janvārī - 44,77 lati par megavatstundu (MWh bez PVN) – ir par 1,5% mazāka nekā decembrī, kad "Rīgas Siltums" tarifs bija 45,42 lati par megavatstundu, liecina AS "Rīgas Siltums" informācija. Taču cenas noteikšana arī ir vienīgais veids, kā siltuma ražotājs ietekmē apkures izmaksas.

""Rīgas siltums" atkarībā no siltumenerģijas tarifa un patērētā daudzuma uz māju nosūta rēķinu. Namu apsaimniekotājs pats pēc savas metodikas izrēķina, cik katram dzīvoklim ir jāmaksā. Arī par summas sadalījumu starp apkures izmaksām un ūdens uzsildīšanu "Rīgas Siltums" neatbild, visu rēķināšanu veic apsaimniekotājs, lai apmaksātu mūsu rēķinu," skaidroja uzņēmuma informācijas daļas vadītāja Jana Roze.

Pagājušajā gada sākumā uzsāktās sarunas par vienotu aprēķinu sistēmu šobrīd ir pieklusušas. Namu pārvaldnieki un "Rīgas Siltums" skaidro, ka vēl neviens par vienotu metodi runājis nav un katrs joprojām apkures izmaksas aprēķina "pa savam", atkarībā no siltumenerģijas patēriņa un ēkas uzbūves.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!