Foto: LETA
Ar interesantu situāciju, kas atstājusi diezgan rūgtu pēcgaršu, pagājušā gada decembrī saskāries kāds automašīnas vadītājs, kuru ceļu policists apturējis par ātruma pārsniegšanu.

Likumsargs ne tikai izpildījis savos dienesta pienākumos ietilpstošās darbības, bet arī visnotaļ izaicinoši centies šoferim parādīt savu pārākumu tādā jomā kā šaušana. Viņš gan tobrīd vēl nezināja, ka sarunu biedrs ir šaušanas instruktors, kas apmācījis arī Latvijas izlasi.

Aculiecinieks, kurš vēlējās palikt anonīms, portālam "Delfi" raksta, ka pērnā gada decembrī Rīgā, Pārdaugavā, viņu apturējis Ceļu policijas (CP) jaunākais inspektors Janeks Buholts.

Aculiecinieks notikušo apraksta šādi: "Pienāca, palūdza dokumentus un teica: "Būs jāuzgaida pāris minūtes". Tikai tik vien! Pagāja vairāk kā 15 minūtes līdz policists atgriezās jau ar aizpildītu administratīvā pārkāpuma protokola veidlapu par atļautā ātruma pārsniegšanu un lika parakstīt to. Jautāju, kāpēc policists, pildot savus dienesta pienākumus, nestādījās priekšā, nepaskaidroja sekošanas ar iedegtām bākugunīm no ielas tuvumā esoša veikala stāvlaukuma, kur viņš noslēpies dežurējis, apturēšanas iemeslu, un vai vajadzēja izraisīt tādu apjukumu, braukšanas neērtības daudziem citiem autobraucējiem uz ielas. Nepaskaidroja neko".

"Atgriezies pie mana auto, policists redzēja, kā lieku makā savus dokumentus. Viņš ievēroja arī citas manas apliecības un tad izvērsās man pārsteidzošs, neglaimojošs dialogs," raksta aculiecinieks.

Likumsargs prasījis, kādas vēl citas apliecības, kuras pamanījis, viņam ir makā. Autovadītājs atbildējis, ka ir saistīts ar armiju, uz ko saņēmis repliku no inspektora: "Tie, kas pa mežiem skraidelē un bezjēdzīgi šaudās!" Autovadītājs viņam paskaidrojis, ka bezjēdzīgi tas nav, turklāt "modernai karadarbībai reti vairs trenējas mežos, un šaušanas prasmes ir ļoti svarīgas". Arī policists uz šo nav palicis atbildi parādā, paužot viedokli, ka "armijnieki nejēdz šaut, slikti šaujat – mani padomju armijā kārtīgi iemācīja šaut – es šauju labāk par jums visiem".

Saņēmis skaidrojumu, ka apturētais šoferis ir šaušanas instruktors, kurš apmāca arī Latvijas izlasi, policists sācis komentēt arī to, norādot, ka Latvijas izlase "nejēdz šaut, nekur nav nekādu rezultātu?!" Ar to nav bijis gana un policists turpinājis lielīties par savām prasmēm: "Nestāsti niekus, es mierīgi pāršaušu tevi, tu arī neproti šaut! Padomju armijā gan prata iemācīt labi šaut!"

Šaušanas instruktors noteicis, ka nevēlas uzklausīt inspektora aizskarošos apgalvojumus, piemetinot, ka vadījis nodarbības arī Valsts policijas darbiniekiem. Viņš vien piebildis, ka savā profesionālajā darbībā viņam nav radies iespaids par policijas darbinieku "super spējām". Policists aizvien nav licies mierā, atkārtojot, ka padomju armijā gan viņu iemācīja šaut.

"Policists, pildot dienesta pienākumus, uzvedās izaicinoši un visas sarunas laikā izrādīja pārākuma sajūtu. Uzskatu, ka tā rīkoties, strādājot Ceļu policijā, ir absolūti nepareizi un tas turpmāk nav pieļaujams. Ja viņš, piemēram, būtu apstādinājis daiļslidotāju – arī daiļslidotājam viņš teiktu, ka pārāks šai sporta veidā un daiļslidotājs ir nejēga, u.tml.," retoriski vaicā aculiecinieks, papildinot, ka, viņaprāt, cilvēkam ar šādu uzvedību policijā nav vietas, jo tas degradē policijas tēlu.

Vīrietis uzsver, ka "tīši vai netīši, bet par savu nodarījumu un vārdiem ir jāatbild pie jebkuriem apstākļiem", piebilstot, ka sodu par savu pārkāpumu ir samaksājis. Saistībā ar notikušo vīrietis plāno vērsties policijā.

Valsts policijā portāls "Delfi" uzzināja, ka patlaban šāds iesniegums vēl nav saņemts. "Ja cilvēks saskāries ar neētisku policista rīcību, lūdzam viņu sazināties ar Valsts policijas Iekšējās kontroles biroju un informēt par notikušo, lai birojs varētu veikt pārbaudi," skaidroja policijas preses pārstāvis Dairis Anučins, uzsverot, ka nepieciešams sazināties ar Iekšējās kontroles biroju, jo noteikti būs nepieciešams precizēt notikuma vietu, datumu un laiku un citus apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!