Foto: Shutterstock

Oktobra vidū autovadītājs Jānis savā epastā ieraudzīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) rakstītu vēstuli, kas vēstīja, ka viņam papildus piešķirti divi soda punkti laikus neizietu kursu dēļ. Vēstuli ar aicinājumu uz ceļu satiksmes drošības kursiem un informāciju par sakrātajiem astoņiem soda punktiem Jānim vajadzēja saņemt jau aprīlī, taču viņš to neesot redzējis.

"Kad saņēmu epastu, tūlīt zvanīju uz CSSD, kur paskaidroja, ka astoņu sakrāto punktu dēļ jau aprīlī bija jāsaņem vēstule ar aicinājumu pusgada laikā apmeklēt vienu no iespējamajiem apmācības kursiem. Vai nu par ceļu satiksmes drošības un drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumiem, vai arī braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības. Tas būtu bijis norādīts vēstulē," stāsta Jānis.

Vēstuli gan viņš neesot saņēmis, lai gan pavasarī teju katru nedēļu apmeklējis pasta nodaļu, jo bija pasūtījis daudz preču no ārvalstīm. Turklāt Jānis arī nesaņēma atgādinājumus par to, ka nav izņēmis ierakstītu vēstuli. Ik reizi, kad viņš kavējās ar paku saņemšanu, pastkastītē iekrita pat vairāki atgādinājumi. "Saņemot ierakstītu vēstuli, ir jāparakstās. Mana paraksta nav, tāpēc CSDD piešķīra vēl divus punktus, kurus noņemt vairs nav iespējams," stāsta Jānis.

Arī iepriekš viņš saskāries ar identisku problēmu, proti, veica pārkāpumu un bija jāmaksā naudas sods, bet CSDD Jāni par to neinformēja. Par pārkāpumu Jānis uzzināja vien tad, kad automobilim veica tehnisko apskati. "Kolīdz prasīto summu nomaksāju, atnāca īsziņa no CSDD. Tāpēc arī mani izbrīna, ka tehnoloģiju laikmetā CSDD joprojām ir grūtības ar klientu informēšanu un apkalpošanu. Bet varbūt tā ir vienkārši darbinieku bezatbildība, par kuru citiem ir jācieš?" sašutumu neslēpj Jānis.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvis Rolands Rumba apgalvo, ka klientam svarīgo informāciju par to, ka sešu mēnešu laikā jāapmeklē apmācības kurss, direkcija nosūta vai nu uz e-pakalpojumos reģistrētu epasta adresi, vai arī ar ierakstītu vēstuli uz deklarēto dzīvesvietu. Obligāti būtu jāapmeklē apmācības kurss ceļu satiksmes drošības jautājumos un drošas transportlīdzekļu vadīšanas jautājumos, kā arī braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības.

"Ja cilvēkam radušies jautājumi attiecībā uz pārkāpumu uzskaites punktiem, aicinām vērsties CSDD Kvalifikācijas daļā, rakstot uz epastu kd@csdd.gov.lv vai zvanot pa tālr. 67025726," klāsta Rumba.

Par pārkāpumu uzskaites punktu sistēmu CSDD pārstāvis aicina vairāk lasīt Ministru kabineta noteikumos Nr. 551, 14. un 15. punktā. Tur sacīts, ka, ja transportlīdzekļa vadītāja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis astoņus, viņam nosūta paziņojumu par pienākumu apmeklēt apmācības kursus (semināru) ceļu satiksmes drošības jautājumos un drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumos vai braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības.

Uz kursiem vadītājam jāpiesakās CSDD vai pie personas, kas tos nodrošina, divu mēnešu laikā. Kursi jāpabeidz sešu mēnešu laikā pēc ziņojuma saņemšanas. Ja tas nav izdarīts, autovadītājam reģistrēto uzskaites punktu skaitu palielina par diviem punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!